Een frozen shoulder betekent letterlijk bevroren schouder. U ervaart pijn en stijfheid in uw schouder. Dit komt doordat het kapsel in de schouder is ontstoken. Het kapsel zit in de schouder, tussen het schouderblad en de bovenarm. Samen met de spieren, labrum en banden zorgt het kapsel ervoor dat het schoudergewricht blijft functioneren. In de loop van de tijd zal de pijn in hevigheid toenemen en kunt u de schouder steeds minder goed bewegen. De duur van de blessure is in de meeste gevallen wel lang. Gelukkig is de kans op herstel van een frozen shoulder positief. Er zullen geen tot weinig restklachten overblijven.

De oorzaak van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd duidelijk. Dit kan ontstaan door een val of operatie, maar in de meeste gevallen is er geen directe oorzaak te vinden. Langdurige rust zoals een immobilisatie kan een frozen shoulder veroorzaken. Daarnaast kan ook langdurige stress een oorzaak zijn. Net als onderliggende ziektes zoals diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson.

We onderscheiden twee types van een frozen shoulder. Wanneer er geen duidelijke oorzaak is waardoor de klachten ontstaan, praten we over een primaire frozen shoulder. Als er een aanwijsbare oorzaak is, wordt het een secundaire frozen shoulder genoemd.

De drie verschillende fases van een frozen shoulder

Een frozen shoulder ontwikkeld zich vrijwel altijd in drie fases. De totale duur van een frozen shoulder kan oplopen tot 3 à 4 jaar.

Fase 1 – De bevriezende fase
De duur van deze fase is gemiddeld tussen de 2 en 9 maanden. Pijn voert op dit moment de bovenhand, waarna de schouder steeds stijver wordt. Slapen gaat moeizaam vanwege de hevige pijn, waardoor u vermoeid raakt.

Fase 2 – De bevroren fase
De duur van deze fase is gemiddeld tussen de 4 en 12 maanden. De pijn wordt steeds minder, maar de stijfheid van de schouder neemt toe, waarbij u een bewegingsbeperking heeft in 3 richtingen. Enkel bij eindstandige bewegingen voelt u de pijn.

Fase 3 – De ontdooiende fase
De duur van deze fase varieert tussen de 12 en 42 maanden. De pijn verdwijnt langzaam en ook de bewegingsvrijheid zal zich weer herstellen. Dit herstelt zich niet altijd tot 100%.

Symptomen van een frozen shoulder

  • Pijn in de schouder die uitstraalt naar de bovenarm, in sommige gevallen ook in de onderarm;
  • Pijn is eerst alleen bij bewegingen, maar later ook in rust. Diffuse pijn in rust, hevige pijn bij bewegen;
  • Verstoorde nachtrust door het liggen op de aangedane schouder;
  • Snelle bewegingen van de arm wekken een heftige pijn op;
  • Grote bewegingsbeperking in meerdere richtingen.

Behandelen van een frozen shoulder

De behandeling van een frozen shoulder is per fase verschillend. Over het algemeen herstelt een schouder vanzelf, maar dit kan lang duren. Begeleiding van een fysiotherapeut is daarom aan te raden. Wat kan en mag wel en wat kunt u beter laten. Blijven bewegen binnen de pijngrens is hierin altijd belangrijk. Ook kan een arts een ontstekingsremmer voorschrijven. Dit zijn vaak injecties met cortisonen.

In de eerste fase zal er meer gericht worden op informeren, adviseren, sturen en begeleiden. Denk daarbij aan pijneducatie, maar ook gericht op beweging en (ontspannings)oefeningen. In de tweede fase worden de oefeningen veranderd en zal dit in gradaties steeds meer worden. Daarnaast worden er mobilisaties van het schoudergewricht gedaan voor de beweeglijkheid. Ook hierbij is pijneducatie een belangrijk onderdeel. In de laatste fase gaat het voornamelijk om sturen en begeleiden, waarin u wordt gecoacht bij hoog belastende activiteiten waarbij er geen tot weinig pijn optreed in het schoudergewricht.

Verhelpen van een frozen shoulder

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u een verdenking heeft van een frozen shoulder is het goed om dit te laten bevestigen door een arts of fysiotherapeut. Daarmee kan er een gericht behandelplan opgesteld worden, aangezien dit een blessure is die lang duurt en verschillende fases door gaat. Tijdens alle fases is het erg belangrijk dat u de schouder en arm blijft bewegen. Afhankelijk van de fase is dit binnen de pijngrens en geleid of mag u verder dan de pijngrens. Overleg met een fysiotherapeut is daardoor zeer aan te raden. Het gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmers is mogelijk, maar overleg dit altijd met uw huisarts.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Onze specialisten stellen een behandelplan voor u op. Daarbij wordt er verder gekeken dan alleen het schoudergewricht. Ook kan er behandeling van de rug plaatsvinden indien dit nodig is. Het behandelplan bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:

  • Uitleg over belasting en belastbaarheid en het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning;
  • Leren omgaan met de beperkingen in het dagelijks leven;
  • Een oefenprogramma die afgesteld is op u als persoon om het herstel te bevorderen;
  • Mobilisaties en andere technieken om de beweeglijkheid te vergroten en pijn te verminderen.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties