Spondylolyse, het is een goed woord voor galgje. Bij een spondylolyse is er sprake van een intacte wervel. Een wervel is opgebouwd uit een wervellichaam en een wervelboog. Wanneer u een rugaandoening heeft zoals een spondylolyse is deze verbinding niet meer goed. Dit kan komen door een genetische (aangeboren) afwijking of als gevolg van een ‘stressfractuur’. De meest voorkomende locatie in de rug waar dit plaatsvindt is laag in de rug, bij de laagste lendenwervel (L5). Hier is de belasting het grootst.

Oorzaken van een spondylolyse

In veel gevallen is de oorzaak van een spondylolyse een genetisch (aangeboren) aanlegstoornis van de boog van een wervel. Dat wil zeggen dat de wervelboog niet goed vastgroeit. Een andere oorzaak kan zijn dat er een zogenaamde stressfractuur ontstaat. Een stressfractuur ontstaat door overbelasting van de lage rug. Denk aan een overbelasting wanneer u uw rug vaak overmatig strekt en roteert. Dit komt geregeld voor bij sporten zoals turnen, gewichtheffen, roeien, honkbal, golfen of voetbal.

Als gevolg van een spondylolyse ontstaat in veel gevallen een spondylolisthesis, ook wel een wervelafglijding genoemd.

Spondylolyse symptomen

U hoeft niet altijd klachten te ervaren bij een spondylolyse. Zelfs wanneer de aandoening erger wordt en wordt gezien als wervelafglijding (spondylolisthesis) is er niet altijd spraken van rugklachten. Indien dit wel het geval is, dan spreken we in de meeste gevallen over een instabiliteitsprobleem van de onderrug.
Hierbij passen de volgende symptomen:

  • Een instabiel gevoel. Ook wel het gevoel dat het ‘in uw rug kan schieten’;
  • Pijn in de lage rug en pijnscheuten;
  • Verstijfd gevoel rond de lage rug;
  • Lage rugpijn bij het strekken van de rug en een bewegingsbeperking;
  • Uitstralende klachten naar de achterzijde van de bovenbenen;
  • Rustperiodes verlichten de pijn tijdelijk.

Behandeling van een spondylolyse

Er zijn verschillende behandelingen die u kunt volgen wanneer u last heeft van een spondylolyse en eventueel ook een spondylolisthesis. Om de pijn behapbaar te houden kunt u via een arts pijnstilling voorgeschreven krijgen of ga voor makkelijker te verkrijgen pijnmedicatie als ibuprofen. Daarnaast is oefentherapie uitermate geschikt om de instabiliteitsklachten die u ervaart tegen te gaan.

Behandeling van een spondylolyse

Wat kunt u zelf doen?

Bij een spondylolyse is in beweging blijven is belangrijk, maar dit moet u met mate doen. Wanneer u te veel gaat bewegen terwijl de spieren in de lage rug dit nog niet aankunnen, dan zal de pijn alleen maar toenemen. Daarom is het belangrijk om onder begeleiding te gaan bewegen. Het dragen van een rugkorset wordt afgeraden, omdat dit de bewegingen van de rug blokkeert. Daardoor maakt u de spieren nog zwakker in plaats van sterker. Thuis kunt u om de dag enkele oefeningen uitvoeren, waardoor u de spieren sterk houdt.

Wanneer de pijn te veel de overhand neemt, kunt u pijnstilling slikken. Raadpleeg daarvoor uw arts.

De oefeningen die u om de dag thuis kunt uitvoeren zijn:

  • Hol-Bol maken
    U zit op handen en knieën, met uw handen onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Maak uw rug wisselend hol en bol door het kantelen van uw bekken. Houdt uw hoofd stil.
  • Superman
    U zit op handen en knieën, met uw handen onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Beweeg tegelijk, maar kruislings een been naar achter en uw tegengestelde arm naar voren. Zorg dat u een rechte lijn vormt van hand tot aan voet. Plaats ze weer terug en doe hetzelfde met uw andere been en arm. Blijf goed naar voren kijken tijdens de oefening.
  • Bruggetje
    U ligt in ruglig op de grond. Buig uw knieën en zet uw voeten ca. 20 cm voor uw billen. De armen kunt u kruisend over uw borst leggen of naast u op de grond. Breng uw billen rustig en zonder veel kracht omhoog, waarbij u een rechte lijn vormt van uw schouders, heup en knieën. Probeer deze houding even vast te houden, waarna u daarna weer uw billen omlaag beweegt.
  • Dead bug
    U ligt op uw rug op de grond. Strek uw armen in de lucht en houdt ze boven uw schouders. Tegelijkertijd buigt u uw heupen en knieën in 90 graden en houdt u uw knieën boven uw heupen. Breng uw kin naar uw borst. In het begin kunt u enkel deze houding aanhouden, maar om het moeilijker te maken kunt u uw arm gestrekt boven uw hoofd naar de grond brengen, waarna u hem daarna weer naar de startpositie brengt. Of tik met uw hiel de grond aan, waarna u uw been daarna weer naar de startpositie brengt. U kunt ook beide bewegingen tegelijk uitvoeren voor een nog hogere moeilijkheidsgraad.
  • (Eenvoudige) plank
    U staat op handen en knieën op de grond. Plaats uw handen onder uw schouders en uw knieën recht onder uw heupen. Zet uw tenen op de grond. Breng uw billen iets omhoog, waardoor uw knieën van de grond komen. Houdt hierbij uw rug recht door uw buikspieren aan te spannen. Belangrijk is dat u recht omhoog gaat en niet te ver naar voren of achter. Dan zal u meer spanning in uw armen of benen voelen.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Onze therapeuten van het Rug Expertise Centrum en onze fysiotherapeut assistenten kunnen u ondersteunen in het bewegen en sterker maken van de rug door middel van oefentherapie. Daarbij wordt er gericht op de instabiliteitsklachten. Als onderdeel van de training beschikken wij bij het Rug Expertise Centrum Purmerend, Haarlem en Rotterdam over een flexchair. Met de flexchair traint u uw diepe rug- en buikspieren (oftewel core stability), waardoor u een betere houding kunt aannemen. Daarnaast wordt de behandeling ook gericht op inzicht in uw klachtenbeeld, houdingsadvies en het verhogen van de belastbaarheid. Onze rugspecialisten zullen ook de stand van uw bekken nakijken. Wanneer u last heeft van een scheef bekken, heeft dit invloed op de stand van de wervels van uw wervelkolom. Dit kan een nadelig effect hebben op de spondylolyse in de lage rug.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties