De ziekte van Scheuermann is een aandoening aan de wervelkolom. Het is een groeiafwijking. De achterzijde van de wervels worden hoger dan de voorzijde. Daardoor ontstaat er een extra kromming in de bovenrug. Dit noemen we ook wel een vergrote kyfotische bocht. Doordat de bovenrug een versterkte bolling heeft, moeten de onderrug en nek compenseren. Hier zal een een hyperlordose (versterkte holling) ontstaan.

Ontstaanswijze van Scheuermann

De reden waarom er een groeiafwijking ontstaat is helaas onbekend. Na onderzoeken is wel met enige zekerheid te zeggen, dat het erfelijke factoren heeft. De aandoening komt meer bij jongens voor dan bij meisjes. Het ontwikkelt zich vaak in de vroege pubertijd, tussen de 11 en 16 jaar. Nadat iemand is uitgegroeid, zal ook de groeiafwijking niet meer verder groeien. Vanaf dat moment is er niks meer aan te doen, behalve symptoombestrijding. Omdat Scheuermann niet direct pijnklachten veroorzaakt, is het vooral belangrijk dat het wordt gesignaleerd door ouders of school. Met voorover bukken is een duidelijke kromming van de borstwervels te zien.

Kenmerkende symptomen van Scheuermann

Scheuermann komt in de meeste gevallen zonder pijn. Bij statische bewegingen en lang in dezelfde houding zitten, kunt u de pijn opwekken. Wel kunt u een verminderde beweeglijkheid ervaren, met name bij het buigen en strekken van de rug. Daarnaast kunt u last krijgen in omliggende gewrichten, banden, spieren en bindweefsel. Aan het eind van de dag kunt u zich vermoeid voelen. Wanneer de kromming erg duidelijk zichtbaar is kan dit psychische klachten veroorzaken.

Stellen van een diagnose en behandeling

Om officieel vast te stellen dat u de ziekte van Scheuermann heeft, is beeldvormend onderzoek nodig. Door middel van röntgenfoto’s kunnen uw wervels in beeld gebracht worden. A.d.h.v. de Cobb meetmethode worden de hoeken van de wervels gemeten. Wanneer u geen beeldvormend onderzoek wilt laten uitvoeren kan er een sterk vermoeden uitgesproken worden vanwege uiterlijke kenmerken en bewegingspatroon.

Door de groeiafwijking in de wervelkolom is bij Scheuermann een verhoogde kans op scoliose. Bij een scoliose ontwikkelen zich zijwaartse bochten in de wervelkolom en roteren de wervels t.o.v. elkaar.

Verhelpen van Scheuermann

Wat kunt u zelf doen?

Helaas is Scheuermann niet te genezen. Hoe eerder het wordt geconstateerd, hoe beter. Dit is vooral in het geval van kinderen. Wanneer zij nog niet uitgegroeid zijn, kan d.m.v. oefentherapie namelijk nog invloed worden uitgeoefend om de vorm bij te sturen. Bij volwassenen is dit niet meer mogelijk. Dan wordt er vooral symptoombestrijding gedaan en krijgt u door oefentherapie handvatten mee waardoor u de rugklachten kunt verminderen. Zelf kunt u de verkregen oefeningen herhaaldelijk thuis uitvoeren.

Beweging is essentieel bij Scheuermann. Wel zijn er sporten die u beter niet kunt beoefenen, omdat daarmee de kromming wordt vergroot. Denk aan sporten als roeien, golfen, turnen en gewichtheffen. Sporten waarbij u uw rug veel moet strekken zijn daarentegen weer erg goed, zoals volleybal, badminton etc.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Onze therapeuten en assistent fysiotherapeuten gaan samen met u aan de slag met oefentherapie. Deze oefentherapie is vooral gericht op 3 pijlers, namelijk:

  • Houdingsoefeningen
  • Strekoefeningen van de wervelkolom
  • Bewegingsadviezen

Doordat de wervelkolom in een abnormale bolling gegroeid is, heeft dit effect op alle omliggende spieren, pezen, ligamenten (banden), zenuwen en bindweefsel van de rug. Die komen te veel op rek te staan, waardoor dit spanning veroorzaakt of zenuwen kan beknellen. Onze manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van de wervelkolom. Manuele therapie kan als aanvulling op de oefentherapie de klachten verlichten.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat en wij helpen u graag aan meer informatie.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties