Als u naar een wervelkolom kijkt, ziet u dat deze is opgebouwd uit allemaal wervels met daar tussen tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zijn gemaakt van zacht materiaal en zijn van binnen waterig. Bij beweging worden ze stroperig van binnen. Door verkeerd bewegen kan de buitenkant van de tussenwervelschijf kapot gaan, waardoor de binnenkant naar buiten komt en er een uitpuiling, ook wel prolaps, ontstaat. Deze uitpuiling kan druk geven op de zenuw, die vanuit de achterzijde voor het zenuwwortelkanaal lopen. Die verdrukking geeft een heftige pijn.

Een rughernia komt zelden voor in het midden van de rug. De meest voorkomende plek van een rughernia is laag in de onderrug, tussen de vierde en vijfde lendenwervel (L4-L5) en de vijfde lendenwervel en het eerste heiligbeenwervel (L5-S1). Op deze wervels komt de meeste kracht te staan en wordt bij zitten en veelvuldig bukken het meest belast. Ook hoog in de wervelkolom komt er wel eens er hernia voor, we spreken dan over een nekhernia.

Klachtenpatroon van een hernia in de rug

De pijn die u voelt wanneer u een hernia is veelal matig tot zeer hevig. Veel mensen ervaren een stekende, schietende pijn naar hun been. Toch zijn er ook mensen die een lage rug hernia hebben en hier geen idee van hebben. Zolang de prolaps, of bulging disk, de zenuw niet bekneld kan het zijn dat u geen enkele klachten ervaart. Andere symptomen die u kunt ervaren zijn tintelingen in een been of voet of pijn vanuit een bil naar het been. In ernstige gevallen kan een beknelde zenuw ook leiden tot uitvalverschijnselen van een been. Daarnaast voelt u vaak een diepe lage rugpijn, wordt de pijn erger bij persen, hoesten of niezen, heeft u spierkrampen, is zitten of voorover bukken pijnlijk en wordt de pijn erger bij zenuwrek.

Om te bevestigen dat u daadwerkelijk een rughernia heeft, zal er beeldvorming plaats moeten vinden. Denk hierbij aan een MRI-scan. Dit kunt u bijvoorbeeld laten doen bij een Bergman kliniek.

Oorzaken van een rughernia

Een hernia heeft niet in alle gevallen een duidelijk aanwijsmoment waarop het ontstaan is. Soms kunt u zich niet herinneren iets anders gedaan te hebben dan voorheen. Het kan dat een hernia met de tijd ontstaat en dat u deze pas voelt op het moment dat de hernia op de zenuw drukt.

Oorzaken van een rughernia kunnen zijn:

  • (Aangeboren) zwakte van de tussenwervelschijf;
  • Een slechte spierconditie;
  • Gebrek aan beweging of overgewicht;
  • Slechte voeding en roken i.c.m het normale verouderingsproces;
  • Langdurig zitten;
  • Een plotselinge draaibeweging van de romp;
  • Vertillen.

Behandelen van een hernia in de lage rug

Een hernia geneest over het algemeen vanzelf binnen een tijdsperiode van 8 tot 12 weken. Het is belangrijk in deze periode de juiste maatregelen te treffen om de genezing van de hernia rug of nek te bespoedigen. In vrijwel alle gevallen geldt dat beweging de sleutel tot genezing is. Voor een hernia worden daarnaast geregeld pijnstillers voorgeschreven. Een operatie wordt steeds minder vaak uitgevoerd. Enkel wanneer er na 3 maanden nog te weinig vooruitgang is, dan kunt u dit overwegen met uw arts.

Verhelpen van een rughernia

Wat kunt u zelf doen?

Beweging is uiterst belangrijk bij het herstel van een hernia. Wel gaat het om gedoseerd bewegen. Het is belangrijk dat de beweging waarmee de uitpuiling van de tussenwervelschijf vergroot wordt, zoveel mogelijk wordt vermeden. Bij een hernia in de lage rug komt dat neer op het zoveel mogelijk vermijden van zitten en voorover bukken.

Oefeningen voor uw rug welke u iedere dag kunt uitvoeren zijn:

  • McKenzie extensie van de rug
    U ligt in buiklig met uw handen onder uw borst. Ontspan uw benen en billen. Afhankelijk van wat mogelijk is drukt u uw bovenlichaam omhoog. Ideaal is om gestrekte armen te krijgen, maar indien dit te veel is, houdt u uw ellebogen gebogen.
  • Superman
    U zit op handen en knieën, met uw handen onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Beweeg tegelijk, maar kruislings een been naar achter en uw tegengestelde arm naar voren. Zorg dat u een rechte lijn vormt van hand tot aan voet. Plaats ze weer terug en doe hetzelfde met uw andere been en arm. Blijf goed naar voren kijken tijdens de oefening.
  • Bruggetje
    U ligt in ruglig op de grond. Buig uw knieën en zet uw voeten ca. 20 cm voor uw billen. De armen kunt u kruisend over uw borst leggen of naast u op de grond. Breng uw billen rustig en zonder veel kracht omhoog, waarbij u een rechte lijn vormt van uw schouders, heup en knieën. Probeer deze houding even vast te houden, waarna u daarna weer uw billen omlaag beweegt.

Besteed veel aandacht aan uw houding. Sta goed rechtop, waarbij u uw gewicht goed over beide benen verdeeld. Let bij het tillen van zware voorwerpen dat u goed door uw knieën zakt en draag het gewicht dicht bij het lichaam. Vermijdt onafgebroken zitten en sta om de 20 minuten op voor een wandelingetje. Zorg voor een goed matras en kussen wanneer u in bed ligt.

Daarnaast zijn er enkele andere veel voorkomende oorzaken zoals overgewicht, slechte voeding en roken waarin u veranderingen kunt aanbrengen.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Onze rugexperts kunnen wervel voor wervel uw rug nakijken op disfuncties in de wervelkolom. Het centrale punt van de wervelkolom en de rest van ons lichaam is ons bekken. Indien het bekken uit balans is, heeft dit effect op het gehele lichaam. De onbalans die het scheve bekken veroorzaakt wordt met de wervelkolom gecorrigeerd en dit kan leiden tot problemen met pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht. Deze pezen en spieren oefenen een verkeerde en grote kracht uit op wervels en tussenwervels waardoor een hernia kan ontstaan. Als alleen de hernia wordt behandeld en niet de scheefstand van het bekken dan zullen na verloop van tijd de klachten weer terugkeren, soms zelfs na een hernia operatie.

Ook bent u bij ons aan het juiste adres voor oefentherapie. Naast de oefeningen die u thuis kunt uitvoeren, zijn wij ook gespecialiseerd in het oefenen samen met u. Op verschillende locaties hebben wij apparatuur van David Spine ter beschikking, die ontwikkeld zijn voor het behandelen van lage rug klachten zoals o.a. een hernia.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties