Spanningshoofdpijn komt bij één op de drie mensen wel eens voor. Iedereen kan last hebben van spanningshoofdpijn. Wel hebben vrouwen er over het algemeen vaker last van dan mannen. Hoewel spierspanningshoofdpijn niet ernstig is, is het wel heel vervelend en kan het u behoorlijk beperken in het dagelijks leven.

Symptomen van spanningshoofdpijn

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • De hoofdpijn wordt met name gevoeld in het achterhoofd;
  • Pijn aan beide zijden van het hoofd en geeft een drukkend, klemmend gevoel;
  • Het gevoel van een strakke band om het hoofd;
  • Duur van de hoofdpijn kan kortstondig zijn, maar duurt meestal enkele dagen;
  • Uitstraling van de pijn naar de schouders is mogelijk;
  • De hoofdpijn wordt bij inspanning niet merkbaar erger;
  • Mogelijk een extra gevoeligheid voor fel licht of harde geluiden;
  • Misselijkheid maar zonder overgeven.

Het woord spanningshoofdpijn doet al gauw denken aan spanning op emotioneel vlak, zoals overspannenheid of veel stress terwijl dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Zoals de naam ook doet vermoeden heeft het in een aantal gevallen te maken met spierspanning in de nek. De spieren van de nek hechten aan op de schedelrand. Wanneer hier een verhoogde spanning is, ‘trekken’ de spieren aan deze aanhechting. Dit kan een onbalans veroorzaken, waardoor er hoofdpijn ontstaat. Deze hoofdpijn zorgt ervoor dat u de spieren onbewust nog meer aanspant, waarna u in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

Hoe komt het dat uw spieren dan zo gespannen staan dat ze spanningshoofdpijn ontwikkelen? Er zijn bepaalde omstandigheden die spanningshoofdpijn kunnen uitlokken, namelijk:

  • Angst of stress;
  • Een depressie;
  • Hormonale schommelingen;
  • Verkeerde zit- of slaaphouding;
  • Overbelasting van bepaalde spieren ten gevolge van bijvoorbeeld sport;
  • Overbelasting van de oogspieren door een te zwakke of te sterke bril, te veel beeldschermwerk, lezen bij slecht licht of te veel televisiekijken;
  • Overbelasting van de kauwspieren (tandenknarsen, verkeerde druk van de tong, nagelbijten, wangen naar binnen zuigen). Meer informatie over kaakklachten vindt u hier;
  • Vermoeidheid door slaapgebrek, te weinig ontspanning;
  • Problemen aan het gebit;
  • Allergieën, chronische verkoudheid;
  • Bepaalde voedingsmiddelen (chocola, alcohol, kaas).

Andere oorzaken kunnen een wervelblokkade in de nek en/of borstwervelkolom zijn, een scheefstand van het bekken, het pijnmodulerende systeem in de hersenen is van slag (een verlaagde pijndrempel), een onderliggende (spier)ziekte of ongeluk.

Blokkade van een wervel, scheefstand van het bekken of spierspanning

Wanneer er een wervel geblokkeerd zit zorgt dit dat er een foutieve druk wordt uitgeoefend op de omliggende pezen en spieren. Deze gaan zich anders aanspannen en kan zorgen voor een andere manier van bewegen. Het gevolg hiervan is pijn in de spieren die verbonden zijn met de wervelkolom. Er zijn veelal enkel aanpassingen in het lichaam gedaan op een kleinschalig niveau, namelijk in de omliggende spieren en pezen.

Wanneer het bekken scheef staat of geblokkeerd is, vergt dat grotere correcties van het lichaam. De wervelkolom is het centrale punt van uw lichaam en zorgt dat uw romp, hoofd en armen op de juiste manier samenwerkt met de heupen en benen. In veel gevallen wordt een scheefstand van het bekken gecompenseerd door een lichte draaiing van de wervelkolom op een andere locatie zoals bijvoorbeeld de nek. Door deze lichte draaiing van de wervelkolom zullen ook hier de pezen en spieren die in verbinding staan met de wervelkolom verkeerd en vooral te zwaar belast worden. Dit kan in de gehele wervelkolom tot uiting komen.
Spierspanning is veelal het gevolg van een blokkade of scheefstand.

Verhelpen van spierspanningshoofdpijn

Wat kunt u zelf doen?

Om de neerwaartse spiraal van verhoogde spierspanning en hoofdpijn te doorbreken is het belangrijk dat de spieren tot ontspanning komen. Dit kunt u doen door de spieren te laten masseren, een warme pittenzak in de nek te leggen of in een warm bad te gaan liggen. Of ga iets doen wat u ontspanning geeft. Misschien is dit een blokje om buiten, het lezen van een boek of luisteren naar muziek.

Ademhalen is iets wat u doet zonder dat u daar over nadenkt. Dat kunt u niet verkeerd doen zou u denken. Toch zijn er een hoop mensen die op de verkeerde manier ademhalen. Er is een verschil tussen een borst- en buikademhaling. Bij een borstademhaling ademt u vanuit uw borst en bij een buikademhaling ademt u vanuit uw buik. Een borstademhaling kost meer energie, omdat de spieren zich hierbij constant moeten aanspannen. Bij een buikademhaling werkt ook uw middenrif mee. Deze zakt, waardoor de ruimte in de borstholte groter wordt en uw longen zich kunnen vullen. U kunt dit oefenen door op uw rug te gaan liggen en uw handen op uw buik te laten rusten. U vult nu uw buik met lucht, waardoor uw handen omhoog gaan. Daarna ademt u weer uit. Houdt even voor 1 seconde een ademstop en dan ademt u opnieuw in. Zo overademt u uzelf niet, waardoor het middenrif zich niet opblaast. Wanneer dit wel gebeurt kunt u per ademteug minder zuurstof binnen krijgen dan wanneer het middenrif op de goede positie zit.

Een ergotherapeut zou u ook kunnen helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het bevorderen of herstellen van de zelfredzaamheid van mensen. Zij leren u hoe u een activiteit anders kunt uitvoeren of d.m.v. het inzetten van een hulpmiddel de activiteiten kunt uitvoeren. Meer informatie over het werk van een ergotherapeut vindt u op de site van Ergotherapie Nederland.

Bij veel mensen speelt de houding ook een rol in het in stand houden van de spanningshoofdpijn. Ga uw werkplek na en zie waar u veranderingen kunt doorvoeren. Kies bijvoorbeeld voor een sta/zit bureau. Maar ook beweging op zichzelf staand is erg belangrijk. Loop eens een extra rondje door de buurt, pak de fiets, ga een stukje hardlopen of kies een sport die u leuk vind om te doen. Zorg daarnaast ook voor voldoende en een goede nachtrust.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Wanneer u last heeft van spanningshoofdpijn bent u bij het Rug Expertise Centrum aan het juiste adres. Het Rug Expertise Centrum bevindt zich op verschillende locaties door het land. Op enkele locaties is het mogelijk om dry needling behandelingen te krijgen. Dry needling is een behandelmethode die toegepast kan worden bij spierspanningsklachten. Met een dry needling behandeling gaat de therapeut op zoek naar triggerpoints in de spier. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier en kan voor een uitstralende pijn zorgen. Deze pijn of stijfheid kan zorgen voor een bewegingsbeperking in de bijbehorende gewrichten. De therapeut gaat met een naaldje op zoek naar deze triggerpoints, waarna hij deze kort aanprikt. De spier trekt daardoor samen, waarna hij vervolgens weer ontspant.

Daarnaast is het belangrijk dat ook het omliggende bindweefsel soepel gemaakt wordt. Bindweefsel zit in ons hele lichaam en verbindt alles met elkaar. Wanneer de spieren lange tijd gespannen hebben gestaan, is het bindweefsel daaromheen ook strak komen te staan. Dit zal vrij gemaakt moeten worden, zodat de spieren daarna ook de kans krijgen om zich te ontspannen.

Ook het rechtzetten van het bekken is erg belangrijk. De onbalans in de wervelkolom verdwijnt dan, waarna ook de spieren en pezen rondom kunnen ontspannen. In alle praktijken van het Rug Expertise Centrum wordt tijdens de behandeling uw bekken recht gezet. Om het bekken recht te zetten beschikt het Rug Expertise Centrum over een speciaal ontwikkelde methode, namelijk de Krullaards Perfect Reset (KPR). De Krullaards Perfect Reset methode zorgt er voor dat de hersenen als het ware gereset worden wanneer het bekken in een goede positie staat. Voor deze methode kunt u terecht bij het Rug Expertise Centrum in Apeldoorn, Breda, Delft, Purmerend en Haarlem. Lees hier een leuk verhaal van onze therapeut Jean Paul Verhoef over de effectieve werking van de KPR therapie.
Een blokkade van een wervel of scheefstand van het bekken kan ook de oorzaak zijn van vele klachten van uw lichaam. Denk daarbij aan lage rugpijn of restless legs, maar ook schouderklachten. Een nekhernia of een hernia lager in de rug kan eveneens het gevolg zijn van een scheef bekken.

Het pijnmodulerende systeem is een systeem dat onbewust zijn werk in uw lichaam uitvoert. Wanneer dit niet meer optimaal werkt, leidt het tot een ongeremd doorvoeren van anders normale prikkels die nu als pijnlijk worden ervaren. We noemen dit ook wel centrale sensitisatie. (linken naar pagina hierover) Wanneer het pijnmodulerende systeem ontregelt is, is het van belang om dit weer in de juiste baan te krijgen. Dit kan door middel van een graded activity programma. Dit is een vorm van oefentherapie waarbij je geleidelijk aan meer en beter gaat bewegen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of assistent fysiotherapeut. Tijdens het graded activity programma wordt er uit gegaan van een rustige opbouw van gedoseerd bewegen van bijvoorbeeld activiteiten of handelingen die als bedreigend worden ervaren.

Als Rug Expertise Centrum bieden wij ook behandelingen bij een manueel therapeut aan. Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de gewrichten en de wervelkolom.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties