Als u last heeft van bekken en onderrug dan kunt u daar vaak zelf al veel aan doen; zowel om de pijn te verminderen als om deze in de toekomst te voorkomen.

De klacht “Ik heb last van bekken en onderrug” komt veel voor. Meestal hebben dit soort klachten te maken met een verkeerde houding en te weinig beweging maar last hebben van bekken en onderrug kan uiteraard ook andere oorzaken hebben. Een van deze mogelijke oorzaken is een scheefstand van het bekken. Een scheefstand van het bekken kan namelijk niet alleen pijn in het bekken zelf geven maar ook in de onderrug, in de bovenrug en in hoger gelegen gebieden zoals in de nek en het hoofd.

Oorzaken en symptomen van een scheef bekken

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals een valpartij of struikelen over een losliggend kleedje. Ook een verkeerde houding tijdens het werk waarbij u langdurig op een ongeschikte stoel zit, kan leiden tot een scheefstand van het bekken. Andere oorzaken van een scheef bekken zijn onder meer een verkeerd matras of avond aan avond voor de televisie hangen in een slechte houding. Een scheefstand van het bekken is over het algemeen niet zichtbaar maar kan wel grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. De onbalans die het scheve bekken veroorzaakt,  wordt elders in het lichaam gecompenseerd en dat gebeurt meestal met de wervelkolom, soms met de benen en de knieën.

Als het bekken scheef staat, zal de wervelkolom over het algemeen enigszins draaien waardoor pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht verkeerd en vooral te zwaar worden belast. Dit kan klachten geven in het bekken en in de heupen maar ook in de onderrug, midden in de rug, in de nek en de schouders en in het hoofd-halsgebied. Vaak voorkomende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken zijn:

Heeft u last van bekken en onderrug en helpen behandelingen niet dan is het raadzaam om na te laten gaan of uw bekken scheef staat en uw klachten hieraan te wijten zouden kunnen zijn.

Andere oorzaken last van bekken en onderrug

Het bekken is het centrale punt in ons lichaam en wordt dagelijks zwaar belast. Het bekken draagt het bovenlichaam en het hoofd en staat eveneens in verbinding met de benen. Naast het dragen van de fysieke last herbergt het bekken ook belangrijke organen zoals de blaas, de nieren en de darmen en maakt het bekken de hele dag tal van bewegingen in allerlei richtingen. Te weinig beweging is slecht voor het bekken en ook een verkeerde houding heeft een negatieve invloed. Teveel bewegen en met name verkeerd bewegen kan ook een nadelig effect hebben en leiden tot last van bekken en onderrug.

Als de organen die zich in het bekken bevinden niet goed functioneren dan kan ook dit leiden tot klachten van bekken en onderrug. Het is dan ook belangrijk om als u langer last heeft van bekken en onderrug een arts te bezoeken en deze te laten vaststellen wat de oorzaak is van de klachten.

Pijn in de onderrug en in het bekken kan ook vaak worden verlicht door bepaalde maatregelen te treffen. Zo is het belangrijk om dagelijks minimaal een half uur goed te bewegen door het maken van een stevige wandeling of een half uurtje te gaan fietsen. Zorg voor een goede houding als u thuis of op het werk langdurig achter de pc zit en voor een goed matras zodat bekken en onderrug in de nacht goed worden ondersteund.

Soms is de pijn die u voelt in het bekken en onderrug zodanig hevig dat bewegen niet goed mogelijk is. In dit soort gevallen is het verstandig enige tijd pijnstillers te slikken zodat u weer in staat bent om te fietsen en te wandelen of uw favoriete sport te beoefenen. U kunt dagelijks paracetamol nemen en als u sterkere pijnstillers nodig heeft dan kunt u het beste een afspraak maken met uw huisarts.

Behandeling bij het Rug Expertise Centrum

U kunt bij het Rug Expertise Centrum, terecht voor de behandeling van verschillende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken. Allereerst moet natuurlijk worden onderzocht of inderdaad bij u sprake is van een scheef bekken. Tijdens het intakegesprek kan worden onderzocht of er inderdaad sprake is van bekkenscheefstand. Ook worden uw klachten besproken.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties