Voor welke rugklachten kunt u bij het Rug Expertise Centrum terecht?

Krampen?
Stijve, vastzittende rug?
Dof gevoel in de benen?

Rugklachten is een brede term voor pijn of andere aandoeningen aan de rug. Klachten aan de rug komen bij zeer veel mensen voor. Maar liefst 60 tot 90% van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met rugklachten. De periode van de pijn kan erg verschillen, sommige mensen hebben een korte tijd last van hun rug, terwijl anderen lijden aan chronische rugklachten.

Rugklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Naast de pijn in de rug kunt u ook last hebben van spanning, stijfheid en een beperking van de dagelijkse werkzaamheden zoals sporten of werken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ziekteverzuim.

Omdat rugklachten zo divers zijn en niet alle klachten dezelfde oorzaak hebben, wordt er onderscheid gemaakt tussen specifiek (acute) en aspecifieke rugklachten.

In ongeveer 20 tot 25% van de gevallen gaat het om specifieke rugklachten die een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben. Hierbij kunt u denken aan een hernia of een aangeboren afwijking.

Een veel grotere groep van de bevolking heeft last van aspecifieke rugklachten waarbij er geen duidelijke oorzaak achterhaald kan worden. Deze klachten duren ongeveer 0 tot 6 weken en ontstaan plotseling. Het kan ook gaan om chronische rugklachten. Dit wil zeggen dat klachten onafgebroken aanhouden of regelmatig terugkeren. Er wordt van chronische rugklachten gesproken als deze langer dan drie maanden onafgebroken aanhouden.

Chronische Rugpijn

Chronische rugpijn klachten zijn klachten die onafgebroken aanhouden of die regelmatig terugkeren. Deze klachten genezen niet vanzelf en kunnen uitstralen naar de armen en/of benen.Lees meer »

(Aspecifieke) lage rugpijn

Pijn in de onderrug komt veel voor, sommige mensen hebben het maar een enkele keer en bij andere komt het regelmatig terug. Vier op de vijf mensen krijgt te maken met lage rugpijn.Lees meer »

Rughernia

Een rughernia ontstaat door een uitpuiling van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. De wervelkolom is opgebouwd uit 31 tot 34 wervels, deze zijn met elkaar verbonden door tussenwervelschijven.Lees meer »

Stenose (wervelkanaalvernauwing)

Een stenose ook wel wervelkanaalvernauwing, kanaalstenose of spinale stenose genoemd, is een aandoening waarbij het wervelkanaal op bepaalde punten smaller wordt.Lees meer »

Neem contact op

Invulvelden

Online Rugtest

Direct goede zorg voor uw rug?

Lisanne en Eric zijn werkzaam op het kantoor van het Rug Expertise Centrum. De uitdaging van Lisanne is om u naar de juiste Rug Expertise Centrum praktijk te begeleiden. Eric is fysiotherapeut en kan al uw inhoudelijke vragen beantwoorden.

een moment geduld a.u.b.