Wat is een whiplash?

Een whiplash ontstaat na een heftige beweging van het hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. De grootste impact van een whiplash is te vinden in het gebied van de nek, schouders, rug en het hoofd. De zenuwen in deze gebieden zijn met elkaar verbonden waardoor de pijn kan uitstralen naar verschillende lichaamsdelen. Door een whiplash kunnen de wervels, spieren, banden en gewrichten door de plotselinge beweging beschadigen. In 70% van de gevallen wordt een whiplash veroorzaakt door een auto-ongeluk.

Naast de lichamelijke klachten die ontstaan bij een whiplash, zoals pijn in de nek, pijn in de middenrug, pijn tussen de schouderbladen, hoofdpijn, duizeligheid, slik- en kauwklachten ontstaan er ook psychische klachten zoals, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, intense vermoeidheid en diverse emotionele problemen zoals stress, huilen en karakterverandering.

Oorzaken van een whiplash

 • De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een auto-ongeluk. Door de klap wordt het hoofd te snel naar achter geslagen en vervolgens weer naar voren.
 • Een whiplash kan ook ontstaan door een heftige beweging naar opzij of achteren.
 • Ongelukken tijdens het sporten, of door bijv. van de trap af te vallen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet, zodat wij de behandeling op jouw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een rug herstel programma aan. In dit programma wordt er eerst een uitgebreide psychologische en fysieke intake met u gehouden.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching .

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Klantervaringen

 • Ik ben bij het Rug Expertise Centrum in Haarlem onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Pepijn voor mijn lage rugklachten. Pepijn is een goede fysiotherapeut en heeft mij van mijn rugklachten kunnen verhelpen. Ik raad het Rug Expertise Centrum in Haarlem echt aan!

  Micha Avatar Micha
  september 1, 2020

  Dankzij de zeer kundige behandeling door Beate Thiele kan ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij lopen en zelfs weer aan intensiever sporten denken. Een echte aanrader. Bedankt Beate!

  Nick van Doeveren Avatar Nick van Doeveren
  maart 4, 2021

  Als actief tennisspeler eindelijk een oplossing gevonden voor mijn onderarm blessure. Dankzij Beate Thiele sta ik weer als een kanon op de tennisbaan. En... zonder pijn !

  Marcelino Dijkman Avatar Marcelino Dijkman
  maart 14, 2021
 • Ik ben erg goed geholpen, kundige fysiotherapeuten. Ook kreeg ik adviezen mee die ik nog dagelijks kan toepassen en ben ik nu volledig van mijn rugklachten af!

  Nicky Renee Avatar Nicky Renee
  maart 9, 2022

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, indien u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt onze behandeling en begeleiding
vergoed.

Onze Specialisten