Wat zijn nekklachten en wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

De term nekklachten is een verzamelnaam voor diverse klachten aan de nek. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de bevolking wel eens te maken heeft gehad met nekklachten. Klachten aan de nek zijn dan ook de meest voorkomende klachten in het lichaam.

Nekklachten kunnen snel ontstaan en diverse oorzaken hebben. Hoe de klachten precies ontstaan hangt af van het soort klacht. Over het algemeen ontstaan de klachten bij het maken van een verkeerde beweging of het aannemen van een verkeerde houding.

De klachten vallen onder de term KANS, dit is de afkorting voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. Deze klachten worden onderverdeeld in specifieke en aspecifieke klachten. Aspecifiek wil zeggen dat de klachten geen duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben en kunnen ontstaan door bijvoorbeeld stress of spierknopen in de spieren. Bij specifieke nekklachten is de oorzaak van de pijn wel duidelijk te zien.

Ook kan nekpijn onderverdeeld worden in acute en chronische klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanhouden, wordt er gesproken van acute nekklachten. Wanneer deze klachten langer dan drie maanden aanhouden wordt, er gesproken van chronische nekklachten.

Voor welke nekklachten kunt u bij het Rug Expertise Centrum terecht?

null

Chronische nekklachten

Chronische nekklachten zijn klachten die onafgebroken aanhouden of klachten die regelmatig terugkeren. Deze klachten genezen niet vanzelf en kunnen uitstralen naar de armen en/of benen.Lees meer »
null

Whiplash

Een whiplash ontstaat na een heftige beweging van het hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. De grootste impact van een whiplash is te vinden in het gebied van de nek, schouders, rug en het hoofd.Lees meer »
null

Nekhernia

Een nekhernia is een uitpuiling van de tussenwervels in de nek. Deze uitpuiling zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken. De beknelling zorgt voor een heftige pijn.Lees meer »
null

Migraine en hoofdpijn

Hoofdpijn veel voor. Het is dan ook een van de meest voorkomende medische klachten. Hoofdpijn hangt meestal samen met spierspanningen in het lichaam, met name rond de nek en de schouders.Lees meer »