Wat is bekkeninstabiliteit

Het bekken wordt begrenst tussen de lage rug, de navellijn, de onderkant van de bilnaad en het schaambeen en kent een grote diversiteit aan klachten. Er wordt van bekkeninstabiliteit gesproken wanneer er een disbalans ontstaat tussen deze lichaamsdelen. De gewrichten, botten, spieren en banden werken niet goed samen. Klachten in het bekken komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar vrouwen die niet zwanger zijn en ook mannen kunnen hier last van hebben.

De oorsprong van deze klachten verschillen, daarom is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen klachten veroorzaakt vanuit het heupgewricht, de lage rug of daadwerkelijk het bekken. De meest voorkomende en herkenbare klachten van het bekken zijn een intense pijn van de twee kuiltjes boven de billen, pijn aan de liezen of bilspieren, het schaambeen, het stuitje of de zitbeenknobbels. Naast pijnlijke botten kun je ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom de bilspieren, heupspieren of bekkenbodemspieren. De pijn kan ook uitstralen naar de buik, de lies, de bil of de benen. Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan leiden tot problemen bij het plassen, ontlasten of vrijen.

Oorzaken van bekkenpijn

 • Een trauma kan een mogelijke oorzaak zijn van bekkenklachten.
 • Overbelasting.
 • Na een blaasontsteking of na een buik- of prostaatoperatie.
 • Klachten kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of bevalling.
 • Een verkeerde manier van plassen of ontlasten door te hard te persen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet, zodat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een rug herstel programma aan. In dit programma wordt er eerst een uitgebreide psychologische en fysieke intake met u gehouden.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching .

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Klantervaringen

 • Ik ben bij het Rug Expertise Centrum in Haarlem onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Pepijn voor mijn lage rugklachten. Pepijn is een goede fysiotherapeut en heeft mij van mijn rugklachten kunnen verhelpen. Ik raad het Rug Expertise Centrum in Haarlem echt aan!

  Micha Avatar Micha
  september 1, 2020

  Dankzij de zeer kundige behandeling door Beate Thiele kan ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij lopen en zelfs weer aan intensiever sporten denken. Een echte aanrader. Bedankt Beate!

  Nick van Doeveren Avatar Nick van Doeveren
  maart 4, 2021

  Als actief tennisspeler eindelijk een oplossing gevonden voor mijn onderarm blessure. Dankzij Beate Thiele sta ik weer als een kanon op de tennisbaan. En... zonder pijn !

  Marcelino Dijkman Avatar Marcelino Dijkman
  maart 14, 2021
 • Ik ben erg goed geholpen, kundige fysiotherapeuten. Ook kreeg ik adviezen mee die ik nog dagelijks kan toepassen en ben ik nu volledig van mijn rugklachten af!

  Nicky Renee Avatar Nicky Renee
  maart 9, 2022

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, indien u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt onze behandeling en begeleiding
vergoed.

Onze Specialisten