Wat is chronische rugpijn?

Chronische rugpijn klachten zijn klachten die onafgebroken aanhouden of die regelmatig terugkeren. Deze klachten genezen niet vanzelf en kunnen uitstralen naar de armen en/of benen. Er wordt gesproken van chronische rugpijn als deze langer dan 3 maanden onafgebroken aanhouden. Om de pijn te vermijden worden veel bewegingen niet meer gedaan. Dit zorgt voor zwakker wordende spieren en dat de belastbaarheid van de rug afneemt.

Oorzaken van chronische rugpijn:

 • Overbelasting van de spieren, gewrichten of tussenwervelschijven. Dit ontstaat door het doen activiteiten die u niet gewend bent te verrichten, een verkeerde beweging of het langdurig aanhouden van deze aandoeningen.
 • Door bewegingsangst komt u in een neerwaartse spiraal. Dit heeft als gevolg het zwakker worden van de spieren en de algehele fysieke conditie.
 • Door de aanhoudende pijn is het pijnverwerkingssysteem overgevoelig geraakt. Deze overgevoeligheid van het zenuwstelsel is een oorzaak voor de aanhoudende pijnklachten.
 • Stress, er treedt een stress-spier-reactie op in de rugspieren. De invloed van diverse stress factoren zorgen ervoor dat de spieren worden aangespannen. Deze raken uitgeput en zorgen voor een stijve en pijnlijke rug.
 • Angst, dat klachten niet meer overgaan. De angst zorgt ervoor dat het natuurlijke herstel van het lichaam wordt belemmerd.
 • Stress zorgt er ook voor dat de nachtrust niet goed verloopt. Waardoor ook ’s nachts de spieren worden aangespannen. Dit zorgt er weer voor dat u stijf en met pijn wakker wordt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet, zodat wij de behandeling op jouw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een rug herstel programma aan. In dit programma wordt er eerst een uitgebreide psychologische en fysieke intake met u gehouden. Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching. Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Klantervaringen

 • Ik ben erg goed geholpen, kundige fysiotherapeuten. Ook kreeg ik adviezen mee die ik nog dagelijks kan toepassen en ben ik nu volledig van mijn rugklachten af!

  Nicky Renee Avatar Nicky Renee
  maart 9, 2022

  Dankzij de zeer kundige behandeling door Beate Thiele kan ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij lopen en zelfs weer aan intensiever sporten denken. Een echte aanrader. Bedankt Beate!

  Nick van Doeveren Avatar Nick van Doeveren
  maart 4, 2021

  Als actief tennisspeler eindelijk een oplossing gevonden voor mijn onderarm blessure. Dankzij Beate Thiele sta ik weer als een kanon op de tennisbaan. En... zonder pijn !

  Marcelino Dijkman Avatar Marcelino Dijkman
  maart 14, 2021
 • Ik ben bij het Rug Expertise Centrum in Haarlem onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Pepijn voor mijn lage rugklachten. Pepijn is een goede fysiotherapeut en heeft mij van mijn rugklachten kunnen verhelpen. Ik raad het Rug Expertise Centrum in Haarlem echt aan!

  Micha Avatar Micha
  september 1, 2020

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, indien u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt onze behandeling en begeleiding
vergoed.

Onze Specialisten