Wat is migraine en spanningshoofdpijn?

Hoofdpijn komt bij veel mensen voor. Het is dan ook een van de meest voorkomende medische klachten. Hoofdpijn hangt meestal samen met spierspanningen in het lichaam, met name rond de nek en de schouders. De meest bekende en meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn migraine en spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn begint in de ochtend en verergert naarmate de dag vordert. Het is een drukkende en knellende pijn. Deze zit meestal aan beide kanten van het hoofd, of als een band om het hoofd heen. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en/of het hoofd. Spanningshoofdpijn kan een half uur tot een paar dagen duren.

Bij migraine ontstaat er een hevige bonzende pijn aan een kant of beide kanten van het hoofd. De pijn komt in aanvallen en wordt erger bij veel inspanning, fel licht of te hard geluid worden slecht verdragen bij een aanval. Een migraine aanval kan 4 uur tot 72 uur duren.

Oorzaken van migraine en spanningshoofdpijn

 • Spierspanningen of spierknopen in de hals, schouders en het hoofd.
 • Psychologische en emotionele problemen thuis, op school of op het werk.
 • Stress
 • Een belastende houding of te weinig afwisseling van de houding.
 • Slaap gebrek of te weinig drinken spelen ook een rol bij hoofdpijn.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet, zodat wij de behandeling op jouw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een rug herstel programma aan. In dit programma wordt er eerst een uitgebreide psychologische en fysieke intake met u gehouden.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching .

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Klantervaringen

 • Dankzij de zeer kundige behandeling door Beate Thiele kan ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij lopen en zelfs weer aan intensiever sporten denken. Een echte aanrader. Bedankt Beate!

  Nick van Doeveren Avatar Nick van Doeveren
  maart 4, 2021

  Ik ben bij het Rug Expertise Centrum in Haarlem onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Pepijn voor mijn lage rugklachten. Pepijn is een goede fysiotherapeut en heeft mij van mijn rugklachten kunnen verhelpen. Ik raad het Rug Expertise Centrum in Haarlem echt aan!

  Micha Avatar Micha
  september 1, 2020

  Ik ben erg goed geholpen, kundige fysiotherapeuten. Ook kreeg ik adviezen mee die ik nog dagelijks kan toepassen en ben ik nu volledig van mijn rugklachten af!

  Nicky Renee Avatar Nicky Renee
  maart 9, 2022
 • Als actief tennisspeler eindelijk een oplossing gevonden voor mijn onderarm blessure. Dankzij Beate Thiele sta ik weer als een kanon op de tennisbaan. En... zonder pijn !

  Marcelino Dijkman Avatar Marcelino Dijkman
  maart 14, 2021

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, indien u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt onze behandeling en begeleiding
vergoed.

Onze Specialisten