Wat is een stenose?

Een stenose ook wel wervelkanaalvernauwing, kanaalstenose of spinale stenose genoemd, is een aandoening waarbij het wervelkanaal op bepaalde punten smaller wordt. Hierdoor raken de zenuwen bekneld. Deze aandoening treedt vooral op bij ouderen. De rugpijn van een stenose wordt veroorzaak door slijtage van het wervelkolom.

Door een stenose ontstaat er een druk op het ruggenmerg. De verschijnselen kunnen zowel aan de armen als aan de benen optreden. Er is vaak sprake van dove of prikkelende gevoelens en/of krachtvermindering. Deze pijn kan verergeren bij het lopen, de benen gaan dan doof aanvoelen en worden stuurloos.

Oorzaken van een stennes

 • Een afwijking in de rugontwikkeling voor de geboorte. De verschijnselen hiervan treden meestal pas op een latere leeftijd op.
 • Een beschadiging aan het ruggenmerg door een ongeluk.
 • Slijtage (artrose), tijdens het slijtageproces kunnen er veranderingen optreden in het structuur van je wervelkolom. De tussenwervelschijven kunnen uitzakken en de wervels kunnen gaan uitsteken. Door het stugger worden van het bindweefsel verminderd de soepelheid van de rug.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet, zodat wij de behandeling op jouw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een rug herstel programma aan. In dit programma wordt er eerst een uitgebreide psychologische en fysieke intake met u gehouden.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching .

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Klantervaringen

 • Dankzij de zeer kundige behandeling door Beate Thiele kan ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij lopen en zelfs weer aan intensiever sporten denken. Een echte aanrader. Bedankt Beate!

  Nick van Doeveren Avatar Nick van Doeveren
  maart 4, 2021

  Ik ben bij het Rug Expertise Centrum in Haarlem onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Pepijn voor mijn lage rugklachten. Pepijn is een goede fysiotherapeut en heeft mij van mijn rugklachten kunnen verhelpen. Ik raad het Rug Expertise Centrum in Haarlem echt aan!

  Micha Avatar Micha
  september 1, 2020

  Als actief tennisspeler eindelijk een oplossing gevonden voor mijn onderarm blessure. Dankzij Beate Thiele sta ik weer als een kanon op de tennisbaan. En... zonder pijn !

  Marcelino Dijkman Avatar Marcelino Dijkman
  maart 14, 2021
 • Ik ben erg goed geholpen, kundige fysiotherapeuten. Ook kreeg ik adviezen mee die ik nog dagelijks kan toepassen en ben ik nu volledig van mijn rugklachten af!

  Nicky Renee Avatar Nicky Renee
  maart 9, 2022

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, indien u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt onze behandeling en begeleiding
vergoed.

Onze Specialisten