Een stenose kan voorkomen in de nek of in de lage rug. In de lage rug noemen we dit een lumbale stenose of kanaalstenose. Dit is een vernauwing in de onderrug van de zenuwwortels of het ruggenmerg. De zenuwwortels ter hoogte van de onderrug wervelkolom komen hierdoor in de verdrukking wat klachten geeft in de billen, benen en voeten.

Oorzaken van een lumbale stenose

Een lumbale stenose (maar ook een cervicale stenose) is in veel gevallen het gevolg van veroudering. Veroudering gaat soms gepaard met artrose. Artrose zorgt voor een verhoogde botaanmaak en daardoor ontstaan er richels aan de wervels. Dit kan op één wervel of op meerdere wervels gebeuren (L1 tot aan L5). Door deze verwoekeringen worden de kleine openingen waardoor de zenuwwortels naar buiten treden nog kleiner, waardoor de zenuw bekneld komt te zitten. De verwoekeringen kunnen ook zo ver gaan, dat ze zorgen voor een verdrukking van het ruggenmerg.

Daarnaast zijn ook osteoporose, reuma, een rughernia, letsel of een tumor kunnen de oorzaak zijn. De oorzaak kan echter ook aangeboren zijn.

Symptomen van een lumbale stenose

Bij verdrukking van het ruggenmerg of de zenuwen bij de rugwervels treden de volgende klachten op:

  • krachtvermindering in de benen en/of armen;
  • verminderd gevoel in de benen en/of armen;
  • verlies van controle over de bewegingen van de benen;
  • klachten die optreden bij het lopen en stilstaan;
  • incontinentie voor urine;
  • mogelijk darmproblematiek.

Om er zeker van te zijn dat u last heeft van een lumbale stenose, is het doen van een lichamelijk onderzoek en beeldonderzoek belangrijk. Daarin wordt er gekeken naar eventueel krachts- en gevoelsverlies. Bij beeldonderzoek kunt u denken aan een MRI-scan, CT-scan of röntgenfoto bij bijvoorbeeld een Bergman kliniek.

De behandeling van kanaalstenose

Bij een stenose zijn er twee verschillende behandelingen die u kunt volgen. In de meeste gevallen zal er eerst d.m.v. conservatieve therapie (fysiotherapie of pijnmedicatie) geprobeerd worden om de klachten te laten afnemen. Indien hier te weinig vooruitgang behaald wordt, kan een operatie uitgevoerd worden.

Conservatieve therapie
Als eerst zal u naar één van onze rugexperts komen waar u samen met uw fysiotherapeut start met conservatieve therapie. Door middel van oefentherapie zal de therapeut samen met u werken aan een sterkere rug, goede houding en cognitieve gedragsmatige oefentherapie. Dit is oefentherapie gericht op het leren omgaan met de pijn. Ook zal de therapeut checken of er een scheefstand van het bekken is. De hele wervelkolom is verbonden met elkaar, waardoor een bekkenscheefstand van invloed kan zijn op een stenose. Na een periode van 3 tot 6 maanden zal er een evaluatie zijn in samenspraak met uw arts. Wanneer er nog weinig vooruitgang geboekt is, dan kunt u in samenspraak met uw arts een operatie overwegen.

Operatie
Als de conservatieve therapie niet of onvoldoende gewerkt heeft, besluit de neurochirurg of hij u opereert. Slijtage op zich is geen reden tot operatie, maar wanneer er druk op het ruggenmerg is, zal er in veel gevallen wel overgegaan worden tot een operatie. Met een operatie wordt veelal verdere achteruitgang tegen gegaan. Indien het ruggenmerg al aangetast is, zal dit niet meer herstellen. Tijdens de operatie wordt er meer ruimte gecreëerd voor het ruggenmerg en de zenuwwortels.

Verhelpen van een lumbale stenose

Wat kunt u zelf doen?

Bij een lumbale stenose worden de ruimtes voor de zenuwwortels kleiner. Het voorover buigen van de rug zorgt er op dat moment voor dat deze ruimtes iets vergroot worden en zal iets van verlichting geven. Wanneer u zit zal er iets meer ruimte tussen de wervels komen. Het achterover strekken van de rug maakt deze ruimtes kleiner, waardoor klachten geprovoceerd kunnen worden. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden. Lang in dezelfde houding staan of lang lopen kan ook klachten opwekken. Verander dus regelmatig van houding. Warmte therapie zorgt voor een verhoogde doorbloeding, waardoor de pijn tijdelijk minder wordt. Het slikken van pijnmedicatie kan de klachten ook tijdelijk doen verminderen. Let hierbij op dat u het maximale aantal per dag niet overschrijdt.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Bij het Rug Expertise Centrum kan u terecht voor oefentherapie. Dit wordt toegepast om de spieren te verstevigen en waardoor het makkelijker is om een goede houding te kunnen aannemen. Daarbij houdt de therapeut rekening met bewegingen en activiteiten die lastig voor u zijn om uit te voeren. Als onderdeel van de training beschikken wij bij het Rug Expertise Centrum Purmerend, Haarlem en Rotterdam over een flexchair. Met de flexchair traint u uw diepe rug- en buikspieren (oftewel core stability), waardoor u een betere houding kunt aannemen. Iedere therapeut zal ook een check van uw bekken doen om te zien of u last heeft van een bekkenscheefstand. Dit kan rugklachten opwekken. In de bovenrug kan een geblokkeerde wervel of rib zitten welke door middel van manuele technieken vrijgemaakt wordt door onze rug expert. De therapeut kan ook bindweefselmassage toepassen om spanningen rond de spieren in de rug af te laten nemen. Door middel van een leefadvies kan de fysiotherapeut u ondersteunen en u leren om om te gaan met de klachten die horen bij een lumbale stenose.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties