De nekwervels dragen het gewicht van uw hoofd. Daarvoor is stabiliteit van de nekwervels voor nodig. Deze nekwervels worden door middel van banden, spieren en bindweefsel bij elkaar gehouden. Wanneer er te veel beweging van de wervels is ten opzichte van elkaar dan spreken we over cervicale instabiliteit.

Symptomen van cervicale instabiliteit

Er zijn bepaalde symptomen waaraan u een cervicale instabiliteit kunt herkennen, namelijk een instabiel gevoel in de hals, spierspasmen in de nek en/of rug, zenuwpijn, hoofdpijn, misselijkheid, acute pijn in beweging of houding en pijn tussen de schouderbladen.

Oorzaken van een cervicale instabiliteit

Een cervicale instabiliteit kan veroorzaakt worden doordat u een ongeval heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan een kop-staartbotsing met een whiplash tot gevolg. Heeft u net een operatie gehad aan de nek of omliggend gebied? Dan kan het ook zijn dat u instabiliteit aan de nek ervaart. Wanneer de tussenwervelschijven afnemen in dikte door ouderdom of artrose, zullen de kleine spieren die tussen de wervels zitten niet meer optimaal hun werk kunnen uitvoeren. Dat kan zorgen voor een instabiel gevoel in de hals en nek.

Daarnaast kan een blessure of een aangeboren (bindweefsel)aandoening zoals Ehlers-Danlos syndroom ook de oorzaak zijn van een cervicale instabiliteit. Het Ehlers-Danlos syndroom is een verzamelnaam voor een zeldzame groep erfelijke bindweefselafwijkingen. Hoofdkenmerken van Ehlers-Danlos zijn hypermobiliteit, rekbare zachte huid, bindweefselzwakte, snel blauwe plekken en vertraagde wondgenezing. Door deze kenmerken zijn pijn en vermoeidheid veelgehoorde klachten. Meer informatie over Ehlers-Danlos leest u hier.

Nekoefeningen

Om de nek te versterken zijn er oefeningen die u thuis dagelijks kunt doen. Dit zijn nekversterkende oefeningen.

  • Chin in
    Deze oefening kan in ruglig of in zit worden uitgevoerd.
    In ruglig: Ga op uw rug liggen op uw bed of bank. Gebruik hierbij geen kussen onder uw hoofd. Doordat u geen kussen gebruikt ligt uw nek automatisch al wat meer gestrekt. Trek uw kin nog wat verder in waarmee u uw hoofd in het matras drukt. Let op dat u uw hoofd niet gaan knikken.
    In zit: Ga goed rechtop zitten met uw rug tegen de leuning van de stoel en uw voeten aan de grond. Trek uw kin een klein stukje in. Kijk daarbij licht naar beneden, zodat u uw nek recht houdt. Druk met uw hand uw kin nog een klein stukje verder naar achter. Laat daarna weer los en herhaal dit. U voelt dit achter in uw nek, aan beide zijdes.
  • Hoofd optillen met weerstand
    Ga op bed of de bank liggen. Het hoofd mag ondersteund worden door een kussen. Houdt uw hand op uw voorhoofd. Til uw hoofd en klein stukje omhoog en geef daarbij tegelijk met uw hand een beetje weerstand. U houdt uw hoofd even vast en daarna legt u hem weer op het kussen. Herhaal de oefening een aantal keer.

Verhelpen van cervicale instabiliteit

Wat kunt u zelf doen?

Vooral het doen van spierversterkende oefeningen zal u helpen in het herstel. Belangrijk is dat u de oefeningen meerdere keren per dag doet.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Het Rug Expertise Centrum kan u ondersteunen in de oefeningen. Daarnaast kunnen onze specialisten bindweefselmassage toepassen om de omliggende structuren vrij te maken. Ook wordt er gekeken naar de stand van het bekken. Indien hier een afwijking gevonden wordt, heeft dit effect op de manier waarop u uw hoofd t.o.v. uw lichaam positioneert. Dit heeft ook effect op de instabiliteitsklachten. Wanneer u last heeft van een whiplash kunt u ook instabiliteitsklachten ervaren.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties