Artrose, het is een veel gebruikte term. Artrose in de nek, ook wel nekartrose, cervicale artrose of cervicale spondylose genoemd is degeneratief kraakbeen tussen de gewrichten van de nekwervels. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de wervels gemakkelijk over elkaar kunnen bewegen.

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat of zelfs helemaal verdwijnt is er meer bot-op-bot contact, wat pijn geeft. Daarnaast kan nekartrose leiden tot een stenose. Er is een verhoogde botaanmaak, wat zorgt voor uitsteeksels aan de botdelen. Die uitsteeksels zorgen er voor dat de gewrichten minder beweeglijk zijn. Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van artrose dan mannen.

Oorzaken van nekartrose

Naarmate we ouder worden slijt het kraakbeenweefsel in de gewrichten. Dit gebeurt bij ieder mens. Dit komt doordat we de nek gedurende ons leven flink gebruiken. Onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces is dat de kwaliteit van ons kraakbeen achteruit gaat. Dit proces gaat niet bij iedere persoon in dezelfde mate, waardoor niet iedereen op latere leeftijd artrose ontwikkelen.

Daarnaast zijn overgewicht en erfelijkheid factoren die van invloed zijn op het ontstaan van artrose.

Symptomen van artrose in de nek

Ons kraakbeen zelf bevat geen zenuwen en het degeneratieve proces van kraakbeen op zichzelf doet dan ook geen pijn. De pijn die u voelt komt door alle veranderingen in het gewricht die hun oorsprong hebben door de nekartrose.

Doordat het kraakbeen slechter van kwaliteit wordt of zelfs uiteindelijk helemaal kan verdwijnen, is de schokdemper tussen de verschillende botdelen weg. Hierdoor is er bot-op-bot contact, wat pijn veroorzaakt. Ook wordt de beweeglijkheid van de nek minder. Vaak zijn stijfheid van de nek en schouders en hoofdpijn veelgehoorde klachten. Mensen geven veelal aan last te hebben van startstijfheid. Dit is pijn die u ervaart als u net in beweging komt. Het synoviale vocht in het gewricht moet dan weer in beweging komen. Daarnaast kunnen de botuitsteeksels die aangegroeid zijn druk geven op zenuwen die van achter de nekwervels richting de armen lopen. Hierdoor kunt u uitstraling, tintelingen, een doof gevoel of een schietende pijn naar uw armen ervaren.

De behandeling van nekartrose

Helaas is er geen genezing voor atrose in de nek of rug. Er is geen medicijn of behandelmethode dat zorgt voor aanmaak van kraakbeen. Kraakbeen dat weg is, blijft weg.

In de eerste plaats is het belangrijk om een goede verhouding van rust en beweging te vinden. Beweging is essentieel om de spierkracht op peil te houden. Als de spieren te zwak worden, worden de pijn en de andere symptomen erger. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan u rekoefeningen en verstevigende oefeningen aanleren. Nog een belangrijk onderdeel van de behandeling is pijn/load management. Wat verergert de klachten en waardoor wordt de pijn minder en hoe gaat u om met de pijn. Wanneer stijfheid en bewegingsbeperkingen voorkomen kan de therapeut helpen de aangedane gewrichten te mobiliseren voor een pijndempend effect en bevordering van de bewegelijkheid.

Verhelpen van nekartrose

Wat kunt u zelf doen?

Zoals hierboven ook beschreven staat is het belangrijk om een goede verdeling te maken tussen beweging en rust. Voor het bewegen zijn er huiswerkoefeningen die u kunt doen. Dit kunnen dezelfde soort nekoefeningen zijn zoals bij de pagina over whiplash klachten beschreven staat. Zelf kunt u ook rekening houden met pijn/load management. Zorg dat u de dingen zo veel mogelijk vermijdt die de klachten opwekken.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Voor de therapeuten van het Rug Expertise Centrum zijn er verschillende methodes die ze kunnen toepassen om de klachten n.a.v. de nekartrose te verminderen. Denk hierbij aan oefentherapie, die u daarna zelf thuis verder kunt oppakken. Daarnaast kunnen we de gewrichten in de nek mobiliseren wanneer er sprake is van een bewegingsbeperking of stijfheid. Triggerpointtherapie en bindweefselmassage kan u helpen om de spanning in de spieren te verminderen. Door het toepassen van tractie komt er meer ruimte tussen de gewrichten, waardoor de pijnklachten tijdelijk verminderd kunnen worden.

Daarnaast biedt het Rug Expertise Centrum twee behandeltechnieken toe gericht op het trainen van de wervelkolom, namelijk de David Spine en OriGENE revalidatie. Beide bestaan uit meet- en trainingsapparatuur, waarbij op een wetenschappelijk bewezen manier de rug kracht en mobiliteit in kaart kan worden gebracht en vervolgens getraind en versterkt kan worden. De apparaten zijn zo ontworpen dat u uitsluitend traint wat u moet trainen, doelgericht en op de juiste spieren/lichaamsdelen gericht.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties