Een whiplash ontstaat in de meeste gevallen na een aanrijding. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk. Er komen dan flinke krachten op de nekspieren te staan, die als het ware verrekken. Wanneer u onverhoopt in een kop-staart botsing terecht komt, wordt uw nek vaak ook weer naar voren gegooid. Dat zorgt voor nog meer schade aan de nekspieren, wervels, banden en gewrichten. Soms is er een wervel of meerdere wervels verschoven of beschadigd. In dergelijke gevallen is het uiteraard belangrijk om een arts te raadplegen zodat foto’s van de nek kunnen worden gemaakt.

Oorzaken van een whiplash

Zoals hierboven beschreven is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash een auto-ongeluk. Door de vaak onverwachte en hele snelle klap wordt het hoofd te snel naar achter geslagen en vervolgens weer naar voren. Maar u kunt ook een whiplash oplopen door een heftige beweging naar opzij of wanneer u een ongeluk heeft tijdens het sporten. U kunt spreken van een whiplash wanneer er met flinke kracht een beweging van de nek gemaakt wordt ten opzichte van het lichaam.

Klachtenpatroon van een whiplash

Een whiplash brengt vaak lichamelijke maar ook psychische klachten met zich mee. Lichamelijk voelt u de klachten voornamelijk in uw nek, schouders, hoofd en rug. Denk aan pijn in de nek, bovenrug, tussen de schouderbladen en hoofdpijn, maar ook aan duizeligheid, misselijkheid en slik- en kauwklachten. Veel gehoorde psychische klachten zijn vergeetachtigheid, concentratiestoornis, extreme vermoeidheid en emotionele problemen zoals stress, huilen en karakterverandering.

Door deze klachten kan het zijn dat u het gevoel heeft dat u niet mee kunt komen in de dagelijkse activiteiten.

Behandeling van whiplashklachten

De klachten kunnen weken tot maanden aanhouden. Nadat u voor het eerst de whiplash klachten ervaart, is het aan te raden om langs de huisarts of fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut of rug expert van het Rug Expertise Centrum zal u oefeningen meegeven die u dagelijks uit moet voeren. Door de pijn kunt u gauw geneigd zijn om minder te gaan bewegen. Door rustig en gecontroleerd te bewegen kunt u de kans op blijvende schade verminderen. Het is dus erg belangrijk om in beweging te blijven.

Indien u last houdt van emotionele disbalans, dan kan een neuropsycholoog u cognitieve gedragstherapie geven. Bij problemen met uw zicht bent u bij een speciale optometrist aan het juiste adres.

Nekoefeningen

Ondanks dat u pijnklachten ervaart, is het erg belangrijk om uw nek te blijven bewegen. Wanneer u uw nek vast gaat zetten zullen de spieren verzwakken, waarna de pijnklachten erger zullen worden. Daarom is het belangrijk om rustig en gecontroleerd te bewegen binnen de pijngrens. Hiervoor kunt u enkele oefeningen doen om de beweeglijkheid van de nek te bevorderen. Deze nekoefeningen kunt u dagelijks, meerdere keren per dag uitvoeren. U mag tijdens het doen van de oefeningen geen pijn ervaren. Wanneer een oefening pijn doet, dan is het belangrijk dat u deze niet meer uitvoert.

Nekoefeningen die u zelf thuis kunt doen zijn:

  • Links/rechts draaien
    Ga actief staan met uw voeten op heupbreedte. Houdt uw schouders laag en beweeg uw nek ontspannen naar links en rechts. Forceer uw hoofd niet in de eindstand.
  • Nekretractie
    Ga actief staan. Houdt uw schouders laag terwijl u uw schouderbladen naar elkaar toe beweegt. Eerst naar achter en daarna voorlangs.
  • Open hand kijken
    Ga actief staan, strek uw armen naar de zijkant terwijl u uw schouders laag houdt. Draai van één hand de handpalm naar boven en van de andere hand de handpalm naar beneden. Kijk naar uw hand met de handpalm omhoog. Draai uw handen nu andersom en draai tegelijk met uw hoofd naar de hand die dan met de handpalm omhoog is. Maak deze beweging met weinig kracht.
  • Front raise
    Ga actief staan met een rechte rug en de knieën licht gebogen. Hef één arm tot schouderhoogte en wissel daarna af met de andere. Maak deze beweging met weinig kracht.
  • Schouder press
    Ga actief en rechtop staan. Breng uw armen zijwaarts, met uw ellebogen in 90 graden. Strek uw armen boven uw hoofd uit. Voer de beweging gecontroleerd uit met weinig kracht.
  • Squat met handen in de rug
    Ga actief staan met uw knieën licht gebogen. Zet uw handen onder op uw rug, bij het bekken. Kijk schuin omhoog tijdens het doen van de oefening. Doe nu net alsof u op een stoel gaat zitten waarbij uw knieën in een hoek van 90 graden komen, maar houdt uw rug recht. U steekt als het ware uw billen naar achter en beweegt niet uw bovenlijf naar voren. Belangrijk is dat uw knieën achter uw tenen blijven wanneer u omlaag gaat.
  • Zeehond alleen bovenrug
    Ga op uw buik liggen en leg uw handen naast uw hoofd op de grond. Til rustig in een vloeiende beweging uw borst en armen van de grond en kijk naar voren. Houdt uw ellebogen en schouders in een hoek van 90 graden.

Verhelpen van whiplash klachten

Wat kunt u zelf doen?

In beweging blijven is erg belangrijk om de kans op blijvende schade zo klein mogelijk te houden. Hiervoor kunt u dagelijks oefeningen doen zoals hierboven beschreven. Ook wandelen is erg goed. Trek er dagelijks een half uurtje op uit.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

De rug experts van het Rug Expertise Centrum kunnen u ondersteunen met oefeningen. Daarnaast kunnen zij mobiliserende technieken toepassen en bindweefselmassages geven, waardoor u de beweeglijkheid van de nek vergroot.

In de fysiotherapiepraktijk in Rotterdam beschikken wij over de behandelmethode OriGENE. De OriGENE helpt de functie van uw rug en/of nek te verbeteren en pijn en beperkingen te verminderen. Het apparaat wordt d.m.v. verschillende instellingsvariabelen precies afgesteld op uw kunnen. Echt maatwerk dus.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties