Bekkenpijn kan vele oorzaken hebben. Het bekken zelf bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het rechter- en linker heupbeen. Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen en speelt een centrale rol bij het bewegen. Zowel bij bewegingen van de benen als bij bewegingen van de romp is het bekken nauw betrokken.

Een andere taak van het bekken is het beschermen van de organen die zich in de bekkenholte bevinden. In het bovenste deel van het bekken bevinden zich een deel van de darmen, in het onderste, kleinere deel van het bekken bevinden zich de blaas en de endeldarm en ook de vrouwelijke geslachtsorganen: de baarmoeder, eileiders en de vagina. Het bekken van vrouwen is breder dan het bekken van mannen. Dit houdt verband met het feit dat vrouwen moeten kunnen baren en het bekken breed genoeg moet zijn om een kind door te laten.

Bekkenpijn en oorzaken

Pijn in de regio van het bekken kan onder meer de volgende oorzaken hebben

 • problemen met de darmen. Denk aan het Prikkelbare Darm Syndroom en aan de ziekte van Crohn
 • De blindedarm bevindt zich rechtsonder in de buik en kan pijn in het bekken geven. Andere klachten zijn in dergelijke gevallen koorts en braken.
 • problemen met de vrouwelijke geslachtsorganen. Pijn voor of tijdens de menstruatie, pijn in het bekken en omgeving omstreeks de ovulatie, het premenstrueel syndroom en andere klachten van de geslachtsorganen
 • een urineweginfectie
 • nierstenen.

Bekkenpijn en scheefstand bekken

Een scheef bekken wordt doorgaans niet opgemerkt terwijl er veel klachten door een scheef bekken kunnen worden veroorzaakt. U vraagt zich misschien af waarom uw bekken scheef zou kunnen staan. Daarvoor zijn verschillende redenen. U kunt een ongeluk(je) hebben gehad zoals een val met de fiets of van de trap. Uitglijden over een los liggend kleedje kan al voldoende zijn om het bekken uit balans te brengen. Andere oorzaken van een scheef bekken zijn bijvoorbeeld:

 • regelmatig op de bank hangen
 • een verkeerde stoel op het werk
 • verkeerde slaaphouding. U slaapt op een ongeschikt matras en hoofdkussen
 • erfelijke aanleg
 • langdurige stress
 • een bevalling
 • een wervelblokkade
 • een aangeboren beenlengteverschil.

De klachten van een scheef bekken kunnen bestaan uit bekkenpijn maar ook pijn elders in het lichaam, of combinaties daarvan. Zeker als uw klachten steeds terugkeren, ook na behandeling van uw arts, is het de moeite waard na te laten gaan of er sprake is van een bekkenscheefstand. Heeft u vaak pijn in de rug en helpen medicijnen onvoldoende? Zelfs na een herniaoperatie kan rugpijn weer opspelen als u een scheef bekken heeft. Pijn in de benen, restless legs maar ook pijn in de nek en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand van het bekken wil compenseren. Dit gebeurt meestal met de wervelkolom met als gevolg een lichte draaiing van de wervelkolom. Door deze draaiing worden pezen en spieren verkeerd belast waardoor pijn kan optreden. Pijn hoog in de wervelkolom zoals nekpijn maar ook in lagere delen zoals lage rugpijn. Bekkenpijn of pijn in de heupen kan ook het gevolg zijn van disbalans van het bekken.

Behandeling bij het Rug Expertise Centrum

U kunt bij het Rug Expertise Centrum, terecht voor de behandeling van verschillende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken. Allereerst moet natuurlijk worden onderzocht of inderdaad bij u sprake is van een scheef bekken. Tijdens het intakegesprek kan worden onderzocht of er inderdaad sprake is van bekkenscheefstand. Ook worden uw klachten besproken.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties