De ziekte van Bechterew wordt ook wel axiale spondyloartritis genoemd. Het is een vorm van reuma. Bij de ziekte van Bechterew zijn gewrichten in de rug en in het bekken ontstoken. Dit begint veelal bij de gewrichten van de onderrug en het bekken, het SI-gewricht. Wanneer deze ontstekingen voor langere tijd aanhouden, kan er extra botvorming ontstaan. Daardoor wordt uw rug na verloop van tijd steeds stijver en wordt bewegen lastiger. Naast ontstekingen in de rug en uw bekken, kunt u ook andere gewrichten ontstoken raken, zoals uw schouders en heupen.

Bij reuma zijn we geneigd te denken dat dit veelal in onze handen en voeten zit. Dit is echter niet altijd het geval bij Bechterew. Het ontstaan van de ziekte is heel geleidelijk en start veelal al tussen het 20e en 30e levensjaar. In de meeste gevallen is het dan nog niet zichtbaar op beeldvormend onderzoek. Zowel mannen als vrouwen krijgen te maken met Bechterew.

Ontstaanswijze van Bechterew

De ziekte van axiale spondyloartritis is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het eigen afweersysteem de lichaamseigen cellen aanvalt omdat deze, onterecht, als indringers gezien worden. Helaas is de reden waarom uw lichaam dit doet niet bekend. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat erfelijkheid wel een rol speelt in de aandoening. Het komt namelijk vaker in dezelfde families voor, maar het wil niet zeggen dat iedereen in de familie hier last van krijgt.

Symptomen van Bechterew

De klachten bij Bechterew bestaan voornamelijk uit pijnklachten en stijfheid rond het bekken, de bilregio en lage rug. De klachten zijn in de ochtend op zijn ergst. Door deze klachten kunt u het moeilijker vinden om in bed om te draaien of op te staan. Lang in dezelfde houding blijven en rust zorgen voor een verergering van de klachten. Beweging zorgt daarentegen ervoor dat de klachten minder worden. Ook ontstekingen aan gewrichten zoals uw heupen, schouders en knieën kunnen voorkomen. Huid- en oogaandoeningen en vermoeidheid gaan ook vaak gepaard bij axiale spondyloartritis. Als u Bechterew heeft, loopt u een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Indien de ontstekingen aanwezig blijven, zal dit uiteindelijk gaat leiden tot verbening van de tussenwervelschijven. Dit betekent dat uw rug letterlijk verstijft en zijn beweeglijkheid kwijt raakt. Gelukkig zijn de ontstekingen goed te bestrijden met beweging en medicatie.

Stellen van de diagnose

Wanneer u vermoedt dat u Bechterew heeft is het belangrijk dat u naar een reumatoloog gaat. De reumatoloog kan na het doen van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek een diagnose uitspreken. Lichamelijk onderzoek wordt gedaan om eventuele beperkingen te onderzoeken. De bloedwaardes uit het bloedonderzoek kunnen aantonen of er bepaalde ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn. Beeldvormend onderzoek wordt gedaan d.m.v. röntgenfoto’s of een MRI-scan, waarop hij/zij kan vaststellen of er afwijkingen zijn in de wervelkolom en/of de bekken.

Behandelen van axiale spondyloartritis

Helaas is de aandoening niet te genezen, maar de symptomen zijn wel erg goed te behandelen. Daarbij spelen beweging en medicijnen een heel belangrijke rol. Medicijnen verminderen de gewrichtsontstekingen. Medicijnen die veel voorgeschreven worden bij Bechterew zijn:

  • ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)
  • klassieke reumaremmers (csDmards)
  • biologische medicijnen (bDmards)
  • tsDmards waaronder JAK remmers
  • corticosteroïden

De informatie over medicatie komt van de website van Reuma Nederland. Meer informatie over axiale spondyloarthritis vindt u op hun website.

Naast het slikken van medicatie is beweging super belangrijk. Het lichaam is gemaakt om in beweging te zijn. Zeker wanneer er Bechterew is geconstateerd. Door beweging houdt u uw lichaam soepel. Omdat u door verbening langzaam een kromming in uw wervelkolom zal krijgen, zijn vooral sporten waarbij u veel moet opstrekken goed. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, badminton of volleybal. Daarnaast is het belangrijk dat u dagelijks oefeningen doet.

Verhelpen van Bechterew

Wat kunt u zelf doen?

De klachten die u ervaart zullen niet altijd in dezelfde mate aanwezig zijn. Soms is er een periode waarin u veel klachten ervaart en soms zijn de klachten bijna niet aanwezig. Om de beweeglijkheid van de wervelkolom zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk te behouden is het doen van oefeningen heel erg belangrijk. De Stichting Axiale Spa (staat voor axiale spondyloartritis) heeft enkele oefeningen die uitermate goed geschikt zijn. Dit zijn oefeningen gericht op het opstrekken van de wervelkolom, de ademhaling en op de beweeglijkheid van het lichaam.

Naast het doen van deze dagelijkse oefeningen, is het ook zeker aan te raden om veel te wandelen, fietsen of een andere sport te beoefenen. Beweging is cruciaal bij de ziekte van Bechterew.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Onze rug experts kunnen u helpen met oefentherapie. Daarmee houdt u uw lichaam soepel en verstevigd u uw spieren. Daarnaast zal de therapeut de rug soepel houden d.m.v. mobilisaties en bindweefselmassage.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat en wij helpen u graag aan meer informatie.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties