Cervicogene hoofdpijn wordt net als spanningshoofdpijn gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek. We spreken dan ook wel van ‘referred pain’, wat wil zeggen pijn die u elders voelt dan waar de oorzaak van het probleem zit.

Symptomen van cervicogene hoofdpijn

In tegenstelling tot spanningshoofdpijn worden deze hoofdpijnklachten voornamelijk gelokaliseerd aan één kant van het hoofd. In veel gevallen is er ook een bewegingsbeperking van de nek, voelt het aan alsof u een stijve nek heeft en is er pijn rond de ogen. Wanneer u bepaalde bewegingen maakt of een houding aanneemt kan de hoofdpijn erger worden. In sommige gevallen straalt de pijn uit in uw schouder of arm aan dezelfde kant.

Oorzaken cervicogene hoofdpijn

Er zijn verschillende oorzaken die cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn door nekklachten) kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan degeneratieve aandoeningen, zoals artrose, een verzakte tussenwervelschijf in de nek of een whiplashletsel. Hierbij kan een zenuw bekneld raken, waardoor u last krijgt van cervicogene hoofdpijn. Ook een val of een bepaalde sport die veel van de nek vraagt kan letsel aan de nek veroorzaken.

Cervicogene hoofdpijn kan ook ontstaan door iets wat lijkt op een vrij onschuldig iets, namelijk uw houding tijdens het zitten of staan. Voornamelijk bij zittend werk kan het zijn dat u (ongemerkt) uw kin iets naar voren houdt. Uw nekspieren zijn continue aangespannen om er voor te zorgen dat uw hoofd niet voorover ‘valt’. Wanneer u dit lang aanhoudt komt er druk op de nek en schedelbasis te staan, waardoor u cervicogene hoofdpijn kunt ontwikkelen.

Scheefstand van het bekken

Scheefstand van de bekken kan ook een oorzaak zijn van cervicogene hoofdpijn. Wanneer de bekken niet recht staan, zorgt dit voor een disbalans elders in uw wervelkolom. Er moeten grote compensaties gedaan worden door het lichaam om toch recht te blijven. Dat kan de reden zijn dat u uw hoofd voor uw lichaam plaatst. Alle wervels zijn met elkaar verbonden en hebben een ideale kromming. Wanneer zich ergens een afwijking bevindt, werkt dit door in de hele wervelkolom wat betreft een aangepaste spierspanning en kan dit voor problemen in de nek zorgen, wat nekpijn en hoofdpijn veroorzaakt. Om de scheefstand van uw bekken te verhelpen maken wij gebruik van de Krullaards Perfect Reset methode (KPR). Hiermee worden uw hersenen gereset wanneer uw bekken zijn rechtgezet, zodat dit uw nieuwe normaal wordt en de klachten weg blijven. Indien u meer informatie wil over de KPR methode en hoe dit een bekkenscheefstand kunt verhelpen, kunt u hier alle informatie terug vinden.

Verhelpen van cervicogene hoofdpijn

Wat kunt u zelf doen?

Doordat bepaalde bewegingen de hoofdpijn kunnen uitlokken, bent u al gauw geneigd deze bewegingen niet meer uit te voeren. Hierdoor kan spierzwakte ontstaan en wordt de belastbaarheid van de nek steeds lager. Ga dus lekker bewegen. Door beweging krijgt u rust en ontspanning in uw hoofd, wat cruciaal is voor uw herstel.

Er zijn nekoefeningen die u zelf kunt doen waarbij u de beweeglijkheid van uw nek vergroot, ook wel beweging bevorderende oefeningen voor de nek genoemd. Deze kunt u dagelijks, meerdere keren per dag uitvoeren. U mag tijdens het doen van de oefeningen geen pijn ervaren. Wanneer een oefening pijn doet, dan is het belangrijk dat u deze niet meer uitvoert. Tijdens een behandeling bij het Rug Expertise Centrum kunt u aangeven welke oefening(en) pijn doen en de rug expert zal dit dan samen met u doornemen.

Nekoefeningen die u zelf thuis kunt doen zijn:

 • Spine roll
  U gaat rechtop staan, plaats uw voeten recht onder uw heupen en kijk naar voren. Houdt uw benen gestrekt en zet daarna uw kin op de borst. Nu rolt u langzaam, wervel voor wervel uw rug op door uw bovenlichaam langzaam naar beneden te buigen. Ga tot zover uw lichaam het toelaat en blijf even zo staan. Kom daarna weer rustig omhoog tot u weer rechtop staat. Blijf rustig naar uw buik ademen terwijl u de oefening uitvoert.
 • Chin in
  Deze oefening kan in ruglig of in zit worden uitgevoerd.
  In ruglig: Ga op uw rug liggen op uw bed of bank. Gebruik hierbij geen kussen onder uw hoofd. Doordat u geen kussen gebruikt ligt uw nek automatisch al wat meer gestrekt. Trek uw kin nog wat verder in waarmee u uw hoofd in het matras drukt. Let op dat u uw hoofd niet gaan knikken.
  In zit: Ga goed rechtop zitten met uw rug tegen de leuning van de stoel en uw voeten aan de grond. Trek uw kin een klein stukje in. Kijk daarbij licht naar beneden, zodat u uw nek recht houdt. Druk met uw hand uw kin nog een klein stukje verder naar achter. Laat daarna weer los en herhaal dit. U voelt dit achter in uw nek, aan beide zijdes.
 • Hoofd optillen met weerstand
  Ga op bed of de bank liggen. Het hoofd mag ondersteund worden door een kussen. Houdt uw hand op uw voorhoofd. Til uw hoofd en klein stukje omhoog en geef daarbij tegelijk met uw hand een beetje weerstand. U houdt uw hoofd even vast en daarna legt u hem weer op het kussen. Herhaal de oefening een aantal keer.
 • Strekken van nek en bovenrug
  Ga rechtop staan, met uw voeten op heupbreedte. Trek uw buik in. Breng één arm gestrekt omhoog zo ver als u kan naar achteren, terwijl u uw andere arm beneden naar achteren brengt. Houdt deze positie even vast en vervolgens wisselt u van arm. U kunt deze oefening doen totdat u de spieren voelt verzuren. Het is vooral belangrijk dat u een stabiele houding aanneemt. Er hoeft niet veel kracht bij gebruikt te worden. Blijf goed doorademen naar uw buik bij het uitvoeren van de oefening.
 • Hoofd naar links en rechts draaien en onder de oksel doorkijken
  U gaat rechtop op een stoel zitten. U hoeft niet met uw rug tegen de leuning te zitten. Voeten aan de grond. Draai uw hoofd zo ver mogelijk naar rechts, alsof u over uw schouder kijkt. Hou dit even vast. Draai nu uw hoofd licht naar beneden, alsof u onder uw oksel doorkijkt. U voelt dat de rek in uw nek zal veranderen. Beweeg weer naar de beginpositie en doe hetzelfde aan de linkerkant. Herhaal dit enkele keren.
 • Hoofd naar schouders bewegen
  Opnieuw zit u rechtop op een stoel met de voeten aan de grond. Breng uw rechteroor naar uw rechterschouder. Het is belangrijk dat u uw schouders laag houdt. Breng dus niet uw rechterschouder naar uw oor, maar beweeg echt uw hoofd omlaag. U voelt rek aan de zijkant van uw nek. Hou dit even vast en beweeg daarna uw linkeroor naar uw linkerschouder. Herhaal deze oefening enkele keren.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Wanneer u last heeft van hoofdpijn door nekpijn (cervicogene hoofdpijn) kunnen we bij het Rug Expertise Centrum u goed van deze klachten af helpen. Veel behandelmethodes lijken op de behandelingen die we ook geven bij spanningshoofdpijn. Op alle Rug Expertise Centrum locaties is het mogelijk om de scheefstand van uw bekken te meten en op te heffen. Dit is vaak met het blote oog niet altijd goed te zien. Hiervoor werken we met de Krullaards Perfect Reset (KPR) methode. Wanneer u op de ‘plaat’ van Krullaards Perfect Reset staat, wordt deze helemaal afgesteld op uw lichaam en ontspannen alle spieren. Samen met de rug expert gaat u gerichte bewegingen uitvoeren waarbij u uw bekkenpositie en wervelkolom normaliseert. Het soepel maken van het omliggende bindweefsel kan het laatste zetje zijn om volledig tot ontspanning te komen. Bindweefsel heeft een verbindende factor in ons lichaam.

Ook zijn onze specialisten opgeleid om u te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Dit kan d.m.v. het invullen van vragenlijsten, waardoor wij kunnen zijn op welke vlakken er iets veranderd kan worden. Ook kunt u bij ons bewegen onder begeleiding. Onze fysiotherapie assistenten kunnen u ondersteunen tijdens de oefentherapie en zijn uitstekend geschoold in het doen van oefeningen met u.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties

This is custom heading element