Misschien herkent u het wel van anderen of heeft u het zelf wel eens meegemaakt. U gaat ‘door uw rug’ of ‘u heeft het gevoeld dat het plotseling in uw rug schiet’. Dan kan het zijn dat het spit is. We spreken van spit wanneer er een acute vorm van rugpijn is. Dit kan gebeuren wanneer u een plotselinge en verkeerde beweging maakt zoals bukken, tillen, draaien of iets pakken, maar kan ook ontstaan door een overbelasting. Spit wordt ook wel acute lumbago of lumbalgie genoemd, wat letterlijk ‘onderrugpijn’ betekent.

Oorzaken van spit

We spreken over spit als er sprake is van plotselinge verkramping van de diepe onderrugspieren. De verkramping van de spieren in de onderrug gebeurt als beschermingsmechanisme. Bij spit ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in de wand van de tussenwervelschijf. Dit kan in grootte variëren van persoon tot persoon. Een tussenwervelschijf is een soort kussentje die tussen de wervels zit. Hierdoor kunt u uw rug alle kanten op bewegen. Wanneer deze scheurtjes door een plotselinge of verkeerde beweging ontstaan, kunt u de plotselinge spierspanning eigenlijk zien als verdediging waardoor de tussenwervelschijf niet nog verder kapot gaat.

De kleine scheurtjes in de wand van de tussenwervelschijf kunnen meerdere oorzaken hebben. Denk hierbij aan het natuurlijke verouderingsproces, maar ook overbelasting of stress kunnen hun weerslag hebben op de tussenwervelschijven.

De belangrijkste oorzaken van spit op een rijtje:

  • Een plotselinge onverwachte beweging maken;
  • Overbelaste rug, door bijvoorbeeld zwaar werk, sport of autorijden;
  • Het verkeerd bewegen van de (lage) rug;
  • Langdurige verkeerde houding;
  • Slechte lichamelijke conditie;
  • Stress;
  • Aanwezigheid van een hernia in de (lage) rug;
  • Verkeerde til techniek;
  • Als gevolg van het normale verouderingsproces van de tussenwervelschijf (discus);
  • Bekkenscheefstand/bekkeninstabiliteit.

Kenmerkende symptomen van spit

Spit geeft een plotse en zeer heftige pijnscheut in de onderrug. In eerste instantie wordt de pijn heel lokaal in de onderrug gevoeld, maar naar verloop van tijd kan dit naar links en/of rechts trekken.

Verdere veelvoorkomende spit symptomen zijn:

  • Acute rugpijn
  • Scherpe en (erin) schietende pijn
  • Kramp
  • Bewegingsbeperking van de lage rug
  • Uitstralende pijn (in de billen/bovenbenen)
  • Niet overeind kunnen komen
  • Pijn bij langdurig zitten

Verhelpen van spit

Wat kunt u zelf doen?

Klachten naar aanleiding van spit in de lage rug gaan in de meeste gevallen vanzelf over. In het begin zijn de klachten vaak erg intens en zult u veel moeten liggen. Daarna is het belangrijk om zo veel mogelijk gedoseerd te bewegen. Vermijd bewegingen als bukken en draaien waardoor de rug opnieuw overbelast kan raken, maar ga een wandelen of op het gemak fietsen. Voor uw rug is er niets zo belangrijk dan bewegen. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding, die u nodig heeft voor een goed herstel. Wissel af tussen staan, zitten, liggen en lopen. Wanneer u nog klachten heeft is het niet verstandig om te gaan sporten.

Wanneer de pijn te veel is, kunt u pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen. Na een paar weken als de rug iets meer tijd heeft gehad om te herstellen, kunt u wat spierverslappers slikken om de spieren wat rust te geven.

Een goede zithouding is essentieel in het herstel en het voorkomen van spit. Een goede zithouding is een houding waarin uw rug zijn natuurlijke kromming kan aannemen. Wanneer u onderuit gezakt zit, dan wordt de holling van uw onderrug bol en verliest na verloop van tijd zijn stevigheid zoals deze gebouwd is.

Om herhaling te voorkomen kunt u, zodra alle klachten verdwenen zijn, oefeningen doen om de kleine, diep liggende spieren sterker te maken. Oefeningen die u kunt doen zijn:

  • U ligt in rug lig met uw knieën opgetrokken en uw voeten op de grond. Zet uw voeten iets uit elkaar en houdt uw knieën bij elkaar. Maak hele kleine maar snelle wrijf bewegingen met uw knieën tegen elkaar. De grote rugspieren kunnen die kleine bewegingen niet maken, dus zullen ze moeten ontspannen en de kleine spieren zullen de beweging moeten uitvoeren.
  • U ligt in rug lig met uw knieën opgetrokken en uw voeten op de grond. Zet uw voeten tegen elkaar en beweeg heel langzaam en in een zo vloeiend mogelijke beweging uw knieën naar rechts. Breng ze daarna weer op hetzelfde langzame tempo terug en doe de beweging naar links.
  • Hol-Bol maken
    U zit op handen en knieën, met uw handen onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Maak uw rug wisselend hol en bol door het kantelen van uw bekken. Houdt uw hoofd stil.
  • McKenzie extensie van de rug
    U ligt in buiklig met uw handen onder uw borst. Ontspan uw benen en billen. Afhankelijk van wat mogelijk is drukt u uw bovenlichaam omhoog. Ideaal is om gestrekte armen te krijgen, maar indien dit te veel is, houdt u uw ellebogen gebogen.
  • Superman
    U zit op handen en knieën, met uw handen onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Beweeg tegelijk, maar kruislings een been naar achter en uw tegengestelde arm naar voren. Zorg dat u een rechte lijn vormt van hand tot aan voet. Plaats ze weer terug en doe hetzelfde met uw andere been en arm. Blijf goed naar voren kijken tijdens de oefening.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Onze rugexperts van het Rug Expertise Centrum kunnen u ondersteunen als het gaat om verantwoord bewegen. Een van de oorzaken van spit kan een bekken scheefstand zijn. Onze therapeuten zullen dan ook beginnen om te kijken hoe uw bekken staat. Indien zij een scheefstand ontdekken, kunt u zich d.m.v. de Krullaards Perfect Reset methode laten behandelen. Meer hierover leest u op de site.

Daarnaast beschikken we op enkele locaties over David Spine apparatuur. Dit zijn apparaten gericht op het versterken van uw rug- en buikspieren. Ook beschikken we over een OriGENE apparaat, wat zich richt op het gericht trainen van uw onderrug. Meer informatie over op welke locaties u hiervoor terecht kunt, vindt u hier.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties