Net als clusterhoofdpijn is migraine ook een soort hoofdpijn die uw leven behoorlijk op zijn kop kan zetten. Migraine is een chronische hersenaandoening. Door de zeer heftige pijn is het meestal niet mogelijk om de alledaagse activiteiten te blijven doen en zult u het liefst in bed willen liggen. Helaas is migraine een hoofdpijn variant die vrij veel voorkomt, over het algemeen meer bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen kunnen last hebben van migraine vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar.

Symptomen en uitlokkende factoren van migraine

Net als bij clusterhoofdpijn is de exacte oorzaak van migraine is niet bekend. Er zijn een aantal specifieke klachten waaraan migraine te herkennen is, namelijk:

  • Heftige tot zeer heftige hoofdpijn aanvallen die duren tussen de 4 en 72 uur;
  • Veelal eenzijdige hoofdpijn die het best omschreven kan worden als bonzend;
  • Misselijkheid en braken;
  • Tintelingen rond de mond;
  • De klachten worden erger bij inspanning (in tegenstelling bij spanningshoofdpijn (linkje), dan blijven de klachten gelijk);
  • Er is sprake van licht- en/of geluidovergevoeligheid. In sommige gevallen heeft u ook last van bepaalde geuren;
  • Dof of tintelend gevoel aan de lichaamszijde van de hoofdpijn;
  • Naast de migraine aanval hebben mensen vaak ook last van spanningshoofdpijn.

Er zijn enkele uitlokkende factoren bekend waardoor een migraine aanval opkomt.

  • Maandelijkse menstruatie bij vrouwen. Een aanzienlijk groter percentage vrouwen dan mannen heeft last van migraine en dus spelen hormonen waarschijnlijk een belangrijke rol;
  • Stress;
  • Cafeïne;
  • Te veel visuele prikkels;
  • Bepaalde voeding en alcohol (denk aan wijn, chocola, sojasaus, kaas en bewerkt vlees). Uit onderzoek is (nog) niet gebleken dat het met zekerheid vast te stellen of deze voedingsmiddelen een migraine aanval ook daadwerkelijk uitlokken.

Migraine is een zogenaamde neuro vasculaire hoofdpijn en heeft tot gevolg dat een neurale prikkeling een verwijding van de bloedvaten veroorzaakt. Deze verwijding geeft vervolgens aanleiding tot het ontstaan van pijn en stimulatie van het centrale zenuwstelsel. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens een migraineaanval de hersenstam wordt geactiveerd.

In veel kaassoorten, in alle soorten drank (voornamelijk rode wijn) en in bewerkt vlees zit tyramine en deze stof is verantwoordelijk voor een snelle stijging van de bloeddruk en een stekende pijn in het hoofd. Alcohol kan een prikkel zijn voor het krijgen van een migraineaanval. Het gaat dan om alle soorten drank maar vooral om rode wijn. Ook in rode wijn zit te stof tyramine.

Migraine met of zonder aura

Bij ongeveer 20-30% van de mensen die lijdt aan migraine wordt de migraine aanval voorafgegaan door een aura. Een aura is te herkennen aan het feit dat je lichtflitsen, vlekken of sterretjes ziet in je gezichtsveld, je gezichtsveld kleiner wordt, tintelingen of krachtsverlies ervaart aan één zijde van het lichaam of gezichtsstoornissen zoals doof gevoel of tintelingen in de lippen. De klachten ten gevolge van een aura duren minimaal 5 minuten en maximaal 60 minuten. Zodra de aura fase voorbij is komen de hoofdpijnklachten direct opzetten.

Een migraineaanval kan zich ook langer van tevoren aankondigen. Deze zogenaamde prodromale fase ontstaan al enige uren of zelfs een dag voor de migraineaanval. Onder prodromale verschijnselen vallen bijvoorbeerd hypoactiviteit, depressieve gevoelens, een overdreven opgewekte stemming, trek hebben in bepaalde voedingsmiddelen of veelvuldig geeuwen.

Hormonale migraine

Hormonale migraine wordt ook wel menstruele migraine genoemd. De migraine aanval van hormonale migraine begint op de eerste dag van de menstruatie of maximaal twee dagen ervoor of erna. Net als ‘normale’ migraine heeft het dezelfde symptomen. De aanvallen beginnen veelal gedurende de pubertijd en zijn vaak wat heftiger in het begin. Nadat een vrouw in de overgang gaat is er geen sprake meer van hormonale migraine.

U kunt ook last hebben van hormonale hoofdpijn. Dit is een mildere variant van hoofdpijn.

Migraine en stress

Het is algemeen bekend dat men van stress hoofdpijn kan krijgen. Door de stress worden spieren niet goed aangespannen met als gevolg stijve spieren, pijnlijke aanhechtingen, spierknopen en het gevoel van een strakke band om het hoofd. Spanningshoofdpijn kan een voorloper zijn van migraine en daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dagelijks voldoende rust nemen, voldoende slapen en ontspannen met behulp van yoga of meditatie kan bijdragen aan een minder stressvol leven. Een ontspannend bad of een ontspannende massage, regelmatig bewegen en gezond eten kunnen eveneens helpen bij een meer ontspannen gevoel. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven. Ook buitenlucht werkt ontspannend. Een avondwandeling kan ervoor zorgen dat u beter slaapt.

Behandeling van migraine

Net als bij clusterhoofdpijn is migraine niet te genezen, maar er is wel medicatie beschikbaar om de klachten tijdens de aanvallen te verminderen of het aantal aanvallen te verminderen.

Triptanen kunt u gebruiken zodra de aanval begint om de klachten van zo’n aanval te helpen verminderen. Er zijn 7 soorten, overleg met uw huisarts wat goed voor u werkt. Dit is in te nemen in tabletvorm, neussprays, zetpillen of injecties. Een injectie werkt vaak het snelst.

Als preventieve medicatie zijn er allerlei medicijnen op de markt tegen migraine die ook voor andere aandoeningen gebruikt kunnen worden. Sinds een aantal jaar is er een nieuw medicijn ontwikkeld specifiek voor migraine, namelijk CGRP-remmers. Let er op dat dit niet altijd vergoed wordt.

Verhelpen van migraine

Wat kunt u zelf doen?

Migraine kan vaak worden verminderd door een goede en gezonde leefwijze in acht te nemen. Het is niet altijd gemakkelijk om een leefstijl verandering door te maken. Begin met kleine stapjes. Een goede nachtrust is erg belangrijk. Daar laadt uw batterij zich immers weer op voor de volgende dag. Voldoende ontspanning en rust en gezonde voeding dragen ook bij aan de balans (homeostase) waar het lichaam naar op zoek is. Daarnaast is het lichaam gemaakt om te bewegen. Trek er dus lekker op uit. Maak die ochtend- of avondwandeling om uw hoofd leeg te maken. Zoals eerder benoemd kan alcohol een uitlokkende factor zijn voor migraine aanvallen. Drink met mate en ga niet roken.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Een fysiotherapeut kan de migraine aanvallen niet wegnemen. Wel kunt u met behulp van een therapeut een gezonde leefstijl creëren.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat en wij helpen u graag aan meer informatie.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties