De term PPPD staat voor Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid, ofwel aanhoudende duizeligheid dat beïnvloed wordt door de lichaamshouding en bewegingen.

Hoe ontstaat duizeligheid (PPPD)?

Bij PPPD zijn uw hersenen overgevoelig geworden voor prikkels van binnen en buiten het lichaam. Uw lichaam krijgt prikkels veel intenser binnen, dan wanneer u geen last heeft van PPPD. Dit komt doordat uw hersenen de binnenkomende informatie vanuit de zintuigen verkeerd filteren. Denk hierbij aan prikkels als bewegingen, aanrakingen en het aannemen van bepaalde houdingen. Dit kan komen door een eerdere aanval van BPPD, maar ook door een paniekaanval of door hoofdletsel.

Symptomen van duizeligheid (PPPD)

De diagnose van PPPD wordt veelal gesteld nadat u duizeligheidsklachten ervaart als een deinend of schommelend gevoel die enkele uren aanhoudt. Alsof u zich op een schip bevindt. Ook klachten als instabiliteit zijn veelvoorkomend. De klachten variëren in intensiteit en per dag en zijn voor langer dan drie maanden aanwezig. Bij bewegingen als rechtop staan of zitten, het maken van bewegingen of het zien van bewegingen of drukke patronen wekt de duizeligheid op. Na verloop van tijd spelen angst en somberheid steeds vaker te kop op. Dit komt omdat u een hoop activiteiten niet meer doet, vanwege angst voor de duizeligheid.

Behandeling van duizeligheid (PPPD)

Evenwicht revalidatie (Vestibulaire)
Door middel van evenwicht revalidatie gaat de fysiotherapeut met u aan de slag om te gewennen aan bewegingen en het omgaan met bewegende beelden. Deze behandelmethode vermindert de duizeligheidsklachten aanzienlijk. Daardoor zullen ook de gevoelens van angst en somberheid verminderen. Het is een intensieve vorm van therapie, waarbij u 2 keer per week behandeld wordt, voor ongeveer 3 tot 6 maanden.

Onderdeel van die behandeling is het doen van oefeningen. Deze oefeningen voert u in een veilige omgeving uit zodat u geen lichamelijk letsel kunt oplopen. De oefeningen wekken namelijk uw duizeligheid op. Eerst krijgt u oefeningen die u liggend op uw bed kunt doen, gevolgd door oefeningen zittend op bed, oefeningen staand en als laatst oefeningen lopend. Begin bovenaan de lijst en ga door totdat u bij een van de oefeningen duizelig wordt. De dagen daarna begint u iedere keer bij die specifieke oefening en blijft u deze tweemaal per dag doen, totdat u er niet meer duizelig van wordt. Dan mag u door naar de volgende oefening van de lijst. Wordt u opnieuw duizelig, blijf deze dan herhalen. Wordt u niet duizelig, ga dan door naar de volgende. Begin langzaam aan alle oefeningen en voer het tempo steeds een beetje op wanneer het goed gaat.

Verhelpen van draaiduizeligheid (BPPD)

Wat kunt u zelf doen?

De oefeningen die de fysiotherapeut met u doorneemt tijdens de behandeling dient u zelf ook thuis uit te voeren. Het is namelijk belangrijk dat u ze meerdere keren per dag uitvoert. Zorg hier voor een veilige omgeving waar u geen letsel kunt oplopen. Daarnaast is het belangrijk om een goede levensstijl te hanteren, waarbij u spanningen probeert te vermijden. Ondanks de duizeligheidsklachten is het belangrijk om in beweging te blijven. Stil zitten zorgt voor een mindere belastbaarheid en is niet goed voor uw herstel.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Alle therapeuten van het Rug Expertise Centrum kunnen u voorzien van de oefeningen en begeleiden in de uitvoering hiervan. Onze therapeuten kunnen u daarnaast ook ondersteunen in het veranderen van uw levensstijl.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties

This is custom heading element