Artrose, slijtage, het zijn termen die u veel hoort. Artrose in de rug, ook wel rugartrose, lumbale artrose, lumbale spondylose of discopathie genoemd is degeneratief kraakbeen tussen de gewrichten van de rugwervels. Degeneratief betekent dat de kwaliteit achteruit gaat. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de wervels gemakkelijk over elkaar kunnen bewegen.

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat of zelfs helemaal verdwijnt is er meer bot-op-bot contact, wat pijn geeft. Daarnaast kan rugartrose leiden tot een stenose. Omdat de stabiliteit van de rug afneemt, maakt het lichaam meer bot aan om toch die stabiliteit te kunnen waarborgen. Dit zorgt voor uitsteeksels aan de botdelen. Die uitsteeksels zorgen er voor dat de gewrichten minder beweeglijk zijn. Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van artrose dan mannen.

Oorzaak van artrose in de lage rug

De oorzaak van artrose ligt voornamelijk in het gewone gebruik van de rug gedurende uw leven. Onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces is dat de kwaliteit van ons kraakbeen achteruit gaat. Dit proces gaat niet bij iedere persoon in dezelfde mate, waardoor niet iedereen op latere leeftijd artrose ontwikkelen. Mensen met zware beroepen belasten hun rug meer dan anderen, waardoor de kans groter is dat er artrose optreedt.

Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld reuma, een eerder doorgemaakt trauma, slechte algemene gezondheid vanwege overgewicht, erfelijkheid of roken.

Naast artrose in de nek en rug, komt artrose ook voor in andere gewrichten zoals knie en heup.

Kenmerken van rugartrose

De meest kenbare symptomen die bijna altijd aanwezig zijn bij rugartrose zijn pijn en stijfheid. In de beginfase zullen deze klachten na een rustperiode weer verdwijnen, maar naar verloop van tijd zullen ze aanhouden. Ook is het mogelijk dat er dan een bewegingsbeperking is. Dit komt door de aanmaak van extra bot om de stabiliteit te blijven waarborgen en vanwege het veranderende kraakbeen. Door het hoogteverlies van de tussenwervelschijf en de extra botaanmaak, drukken de wervels steeds meer op elkaar. Als gevolg hiervan kunnen neurologische klachten optreden, zoals tintelingen, doof gevoel, krachtsverlies en uitval.

Behandelen van artrose

Artrose is een chronische aandoening. In de wervelkolom komt het het meeste voor in de nek en lage rug, omdat dit de meest beweeglijke delen van de wervelkolom zijn. Helaas kan artrose niet volledig voorkomen worden en is het niet te verhelpen. Kraakbeen kan niet opnieuw aangemaakt worden.

Om er zeker van te zijn dat u artrose in de rug heeft, kunt u een MRI-scan of een röntgenfoto laten maken. Op een röntgenfoto is eventueel extra aangemaakt bot te zien. Ook wanneer de afstand tussen de wervels smaller is, kan dat een indicatie zijn dat de kwaliteit van de tussenwervelschijf afgenomen is. Op een MRI-scan kunt u daadwerkelijk het kraakbeen zien en kan er een beter beeld van de kwaliteit geschetst worden.

Voeding kan een belangrijk onderdeel zijn in het behoudt van gezond kraakbeen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van vette vis. Hierin zitten de stoffen glucosamine en hyaluronzuur, welke een positieve werking hebben op uw kraakbeen. Ook zijn er supplementen en kruiden op de markt zoals groenlipmossel en kurkuma die op een goede manier bijdragen aan het behoud van kraakbeen.

Verhelpen van rugartrose

Wat kunt u zelf doen?

Een goede balans tussen rust en beweging is cruciaal. Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Daardoor blijven de spieren en andere omliggende structuren zo optimaal mogelijk. U kunt dagelijks oefeningen doen om de mobiliteit van uw rug op peil te houden. Nog een belangrijk onderdeel van de behandeling is pijn/load management. Wat verergert de klachten en waardoor wordt de pijn minder en hoe gaat u om met de pijn.

Probeer uw lichaam in een zo’n gezond mogelijke conditie te houden door voeding, beweging, geen overgewicht te hebben en niet te roken.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Tijdens de behandelingen worden er verschillende methodes gebruikt om de klachten n.a.v. de rugartrose te verminderen. Denk hierbij aan oefentherapie, die u daarna zelf thuis verder kunt oppakken. Daarnaast kunnen we de gewrichten in de rug mobiliseren wanneer er sprake is van een bewegingsbeperking of stijfheid. Triggerpointtherapie en bindweefselmassage kan u helpen om de spanning in de spieren te verminderen. Door het toepassen van tractie komt er meer ruimte tussen de gewrichten, waardoor de pijnklachten tijdelijk verminderd kunnen worden.

Daarnaast biedt het Rug Expertise Centrum twee behandeltechnieken toe gericht op het trainen van de wervelkolom, namelijk de David Spine en OriGENE revalidatie. Beide bestaan uit meet- en trainingsapparatuur, waarbij op een wetenschappelijk bewezen manier de kracht en mobiliteit van de rug in kaart kan worden gebracht en vervolgens getraind en versterkt kan worden. De apparaten zijn zo ontworpen dat u uitsluitend traint wat u moet trainen, doelgericht en op de juiste spieren/lichaamsdelen gericht.

Lees ook eens ons blog over facetartrose en hoe ontzuren van uw lichaam kan bijdragen aan het voorkomen van artrose.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat en wij helpen u graag aan meer informatie.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties