fysio breda, fysio Haarlem, fysio hoorn, fysio Purmerend, fysio Rotterdam, fysio sint oedenrode, fysio Zierikzee, fysiotherapie breda, fysiotherapie Haarlem, fysiotherapie hoorn, fysiotherapie Purmerend, fysiotherapie Rotterdam, fysiotherapie sint oedenrode, fysiotherapie Zierikzee, klachten breda, klachten hoorn, klachten purmerend, klachten rotterdam, klachten sint Oedenrode, klachten zierikzee, nek Breda, nek Haarlem, nek hoorn, nek purmerend, nek rotterdam, nek sint Oedenrode, nek Zierikzee

Facetartose is artrose in de rug. Bij artrose is er altijd sprake van kraakbeen wat verzuurt en zelfs verdwijnt. Doordat dit bij facetartrose plaatsvindt  in de rug, ontstaat er wrijving van de botten in de wervelkolom. Het verzuurde kraakbeen is niet meer in staat de botten van elkaar te houden. Hierdoor ontstaan aangroeisels van de botten en kunnen er zelfs pijnlijke ontstekingen ontstaan. 

Wat is facetartrose?

De wervels steunen met steeds twee gewrichtjes op de de wervel. Als door slijtage (vaak door ouderdom) het kraakbeen dunner wordt of verdwijnt, kan bewegen pijnlijk worden. Artrose kan leiden tot een ontsteking, en wordt dan artritis genoemd, in het geval van facetartrose dus facetartritis.

Gevolgen van (facet)artrose?

Met name na het 40e levensjaar veroudert het kraakbeen geleidelijk, onder andere als gevolg van verzuring. Door onze voeding kan de zuurgraad van het bloed te hoog worden. De verzuurde omgeving van het weefsel is een perfecte leefomgeving voor bacteriën, virussen en schimmels. Nu kunnen ontstekingen van het weefsel ontstaan. De botten hoeven dan nog niet eens langs elkaar te wrijven om al pijn te ervaren in de gewrichten. Bij een ernstig stadium van artrose waarbij het kraakbeen bijna of geheel is verdwenen gaan de botten tegen elkaar aan schuren. Ze beschadigen en kunnen vervormen. 

Wat te doen bij facetartrose?

Helaas is er voor artrose (nog) geen genezing bekend, dus ook niet voor facetartrose. Kraakbeen dat verdwenen is, komt niet meer terug. Onze aanpak is er op gericht de symptomen te verminderen. Zo kunt u met gerichte oefentherapie structuren aansterken die het aangedane gebied ontlasten. Ook kunt u met gerichte mobilisatie van de gewrichten om het aangedane gebied heen, de symptomen in dit gebied reduceren.

Ook is het bij facetartrose aan te bevelen te gaan ontzuren om hiermee de verzuring van het kraakbeen tegen te gaan. Hierdoor kunnen de klachten verminderen waardoor u beter in staat bent te bewegen en waardoor de progressie van artrose nog verder afneemt.

Artrose en ontzuren

De basisvoorwaarde voor een leven zonder artrose ligt in het herstellen van de zuurbalans in het lichaam. Door actief te ontzuren, worden opgebouwde afvalzuren in gewrichten en het kraakbeen opgelost en afgevoerd. Dit kunt u bereiken door dagelijks uw buffer die overtollige afvalzuren in uw lichaam neutraliseert te verhogen. Dit wordt ook wel het natriumbicarbonaatgehalte genoemd. Daarnaast heeft natriumcarbonaat een actief ontzurende werking door opgehoopte zuren in uw gewrichten en kraakbeen op te lossen en af te voeren.

Lees hier meer over ontzuren bij artrose: https://artrose-behandeling.nl/Ontzuren