De slijmbeurs wordt ook wel de bursa genoemd. Een ontsteking wordt ook wel aangeduid als ‘itis’. Een andere benaming is dus ook wel een bursitis. De slijmbeurs bevindt zich in gewrichten waar veel beweging plaats vindt of wanneer de huid of spieren over uitstekende botpunten moet glijden. Het vermindert de wrijving tussen verschillende weefsels. U kunt het zien als een stootkussen, welke gevuld is met vloeistof. Als deze geïrriteerd wordt, spreken we van een slijmbeursontsteking.

Een slijmbeurs vindt u o.a. in het schoudergewricht, maar ook in het heupgewricht. In de schouder bevindt deze zich tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kent verschillende oorzaken. Dit kan komen door een overbelasting, ongeval waarbij de bursa ontstoken raakt door de val, bacteriële infectie of auto-immuunproces zoals reuma. Een overbelasting ontstaat wanneer u langdurig of overmatig bovenhandse werkzaamheden uitvoert. Dit veroorzaakt een verhoogde wrijving over de slijmbeurs. Daarbij is in de meeste gevallen niet alleen de bursa geïrriteerd, maar is er ook peesletsel.

Wanneer u minder lichamelijk actief bent geweest en u heeft een periode van verhoogde belasting, maakt u een grotere kans op een slijmbeursontsteking.

Klachten en verschijnselen van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kenmerkt zich door de ontstekingsverschijnselen. Deze zijn roodheid, zwelling, warmte en pijn op de bovenkant van de schouder. Wanneer er druk op de plek wordt uitgeoefend wekt dit de herkenbare pijn op. Ook het heffen van de arm, zowel door uzelf als door een ander, zorgt voor hevige pijn.

Verhelpen van een slijmbeursontsteking

Wat kunt u zelf doen?

Bij een acute slijmbeursontsteking is het belangrijk om relatieve rust te houden. Zodra de pijn het toelaat kunt u starten met onbelast bewegen d.m.v. rustige slinger- en zwaaibewegingen. Zwaar belasten dient vermeden te worden. In samenspraak met uw arts is het mogelijk om een cortisonen injectie of andere pijnmedicatie toe te dienen.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Een rugspecialist kan u begeleiden tijdens het genezingsproces. Oefeningen kunnen de ruimte onder het schouderdak vergroten. Daarnaast kan de stand van het schouderblad en de kop van de bovenarm d.m.v. mobilisaties en training veranderd worden, waardoor er minder spanning staat op de voorzijde van het kapsel.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties