Wanneer de botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn spreken we van osteoporose. Dit komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar en het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe weet u of u osteoporose heeft en wat kunt u eraan doen? Wij geven u graag uitleg en tips.

 

Hoe ontstaat osteoporose?

 

Osteoporose wordt ook wel eens botontkalking of poreuze botten genoemd. Het is een chronische ziekte die helaas niet meer over kan gaan. Bij osteoporose worden de botten langzaamaan steeds zwakker, wat ernstige gevolgen kan hebben.

 

Bij wie komt osteoporose voor?

 

Vanaf het 30e levensjaar worden de botten al langzaam steeds minder stevig. Dit geldt voor iedereen, of u nu een fitte levensstijl heeft of niet. Osteoporose ontstaat vaak na het 50e levensjaar, wanneer de botten minder stevig zijn. De verzwakking van de botten gaat dan sneller dan normaal. Het kan bij iedereen voorkomen. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen osteoporose. Tweederde daarvan is vrouw, maar ook mannen kunnen osteoporose krijgen. Tijdens de overgang neemt deze verzwakking van het bot vaak toe.

 

Hoe weet u of u osteoporose heeft?

 

Vaak is een botbreuk het eerste signaal van osteoporose. Wanneer u na uw 50e levensjaar valt wordt er vaak een test gedaan om te zien of er sprake is van osteoporose. Met deze test kan ook het verschil worden gezien tussen osteoporose of osteopenie. Osteopenie is de voorloper van osteoporose. Ook dan heeft u last van botontkalking, maar in mindere mate dan bij osteoporose. Bij mensen met osteoporose kan een val of struikelen al reden zijn voor een breuk, waar een ander daar misschien alleen een blauwe plek of verstuiking aan overhoudt.

 

Wat kunt u doen om verergering van osteoporose te verminderen?

 

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen waardoor de osteoporose verminderd kan worden of waardoor u deze zelfs helemaal tegen kan gaan.

 

Wij zetten deze even voor u op een rijtje:

 

  1. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten waarbij u de botten belast. Een hogere belasting van de botten door middel van krachttraining is nog beter om de botdichtheid te behouden. Dit kunt u doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut.
  2. Eet gezond en zorg ervoor dat u voldoende calcium binnenkrijgt. Vaak krijgt u van de dokter ook het advies om calcium tabletten te slikken. Dit vertraagt de botontkalking.
  3. Zorg ervoor dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt via uw voeding. Dit kunt u doen door middel van het toevoegen van een supplement of het eten van vitamine D rijke voeding, zoals vis, eieren of vlees. De vis die de meeste vitamine D bevat is paling.
  4. Stop met roken en matig het nuttigen van alcohol. Dit zijn algemeen bekende punten voor het verbeteren van de gezondheid en conditie maar dragen ook bij aan het voorkomen van osteoporose.
  5. Werk aan uw stabiliteit. Hoe hoger uw risico is om te vallen hoe hoger het risico is om iets te breken. U kunt uw stabiliteit verbeteren om te voorkomen dat u valt. Dit kunt u het beste doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut.

 

Wilt u meer weten over osteoporose of wilt u advies van een fysiotherapeut over bewegen met osteoporose?

 

Neem dan een kijkje op onze website en maak een afspraak bij een van onze praktijken bij u in de buurt.