Wat zijn bekkenklachten en wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

Zowel zwangere vrouwen, niet zwangere vrouwen als mannen kunnen lijden aan bekkenklachten. Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam. Het is een zeer belangrijk lichaamsdeel dat zorgt voor de stabiliteit van het lichaam. Tevens vormt het de ruimte waarin de organen beschermd worden.

Het bekken wordt gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Het wordt aan de bovenkant begrenst door uw lage rug en uw navel. Aan de onderkant wordt het begrenst door uw bilnaad en uw schaambeen. Het bekken is een soort ring dat bestaat uit botten, gewrichten en een groot aantal spieren en banden. De bekkenring speelt een grote rol als het gaat om het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen.

Er is een groot diversiteit aan klachten in deze regio. De oorsprong van bekkenklachten kan erg verschillen en komen bij alle leeftijden voor. Daarom is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen klachten die worden veroorzaakt door de lage rug, heupgewrichten of daadwerkelijk het bekken. De pijnklachten uiten zich rondom de benige bekkenstructuren, zoals de zitbeenknobbels, het stuitje, het schaambeen of het SI gewricht (de twee kuiltjes boven uw billen). Naast pijnlijke botten kan men ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken. Dit kunnen de heupspieren, bilspieren of bekkenbodemspieren zijn. Ook kan de pijn uitstralen naar pijn in de lies, de buik, de bil of (een van) beide benen.

Bekkenklachten vormen voor veel mensen een groot probleem in het dagelijkse leven. De pijnklachten kunnen erger worden tijdens zwangerschap en bij het doen van bepaalde activiteiten zoals opstaan, lopen, in bed liggen, traplopen en zitten. Mensen worden door bekkenklachten beperkt in dergelijke activiteiten in het dagelijkse functioneren.

Voor welke bekkenklachten kunt u bij het Rug Expertise Centrum terecht?

null

Bekkeninstabiliteit

Het bekken wordt begrenst tussen de lage rug, de navellijn, de onderkant van de bilnaad en het schaambeen en kent een grote diversiteit aan klachten. Er wordt van bekkeninstabiliteit gesproken wanneer er een disbalans ontstaat tussen deze lichaamsdelen. Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan leiden tot problemen bij het plassen, ontlasten of vrijen.Lees meer »
null

Heup- en Bekkenklachten

Het heup gewricht is een kogelgewricht, het vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Klachten ontstaan doordat het kraakbeen versleten raakt. Het bewegen verloopt stroever en daardoor ook pijnlijker. De klachten kunnen wisselend aangegeven worden tijdens het lopen, zitten, staan, liggen of andere lichamelijke bewegingen.Lees meer »