Bij artrose (of osteoartritis) gaat het kraakbeenweefsel in kwaliteit achteruit. Deze aandoening is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in de gewrichten zachter en dunner wordt. Hierdoor kunnen er vervormingen optreden in het bot of zelfs stukjes bot loslaten. Dit komt vooral voor in de heupen en knieën. Artrose kan pijnlijk zijn omdat het soms gepaard gaat met ontstekingen of beknelde zenuwen. Ook krachtverlies en minder gevoel in de gewrichten kunnen optreden.
Wat is artrose?

Oorzaken van artrose:
Bij artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht.
Artrose komt vooral voor in:
- de heupen
- de knieën
- onderaan de duim
- aan de eindkootjes van de vingers
Artrose kan ook voorkomen in andere gewrichten, bijvoorbeeld in de schouder of rug. Meestal blijft artrose beperkt tot één of enkele gewrichten.
De klachten zijn het ergst wanneer u na een tijdje liggen of zitten weer in beweging komt. Veel mensen met artrose hebben vooral ’s ochtends klachten, de eerste 10 minuten na het opstaan. Na een tijdje bewegen vermindert de pijn en stijfheid in uw gewrichten.
De pijn kan in perioden terugkomen of erger worden (‘opvlammen’) met meer
- stijfheid (niet goed kunnen bewegen, buigen of strekken),
- lichte zwellingen
- warm aanvoelen van het gewricht.
Hoe ontstaat artrose?
Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend.
Wel weten we dat artrose vaker voorkomt:
- bij vrouwen
- vanaf 45 jaar
- bij overgewicht
- bij mensen met artrose in andere gewrichten
- bij mensen die eerder een botbreuk hebben gehad.
Soms ontstaat artrose:
- na jaren van activiteiten die zwaar zijn voor de gewrichten
- nadat een gewricht bij een ongeluk is beschadigd
- of na een andere ziekte van de gewrichten zoals bij reumatoïde artritis.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Hoe snel pijnklachten optreden bij het verslechteren van het kraakbeenweefsel, is voor iedereen verschillend. Daarom zijn behandelmethoden ook voor iedereen verschillend. Belangrijk is om uw gewricht soepel en stabiel te houden, waardoor fysiotherapie wordt aangeraden. Verder zijn pijn en ontstekingen te verhelpen met ontstekingsremmende pijnstillers. Bij heftige, en gelukkig afzonderlijke, standsveranderingen of flinke pijnklachten met beperkingen in het dagelijks leven is een operatie echter noodzakelijk. In het laatste geval helpen we u graag in een revalidatie fysiotherapie traject. Zowel voor de operatie als erna.

Sanne Kersten
“Door mijn werk zit ik veel achter de computer, waardoor ik een verkeerde houding aannam en vaak last kreeg van mijn rug en nek. Door deel te nemen aan het Rug Herstel Programma kan ik eindelijk weer mijn dagelijkse werkzaamheden uitvoeren.”

Mignon
“Ik kan iedereen met rug klachten het Rug herstel programma aanraden. Na een paar behandelingen en intensieve trainingen waren mijn rugklachten verdwenen en kon ik eindelijk weer vrij bewegen.”

Huub
“Na een aanrijding met mijn auto bleef ik last hebben van hoofpijn, nekpijn en concentratieproblemen. Na het doorzoeken van het internet kwam ik bij het Rug Expertise Centrum terecht. Na een paar behandelingen was de pijn weg.”

Hans
“Ik had een lange tijd last van mijn rug. Om de pijn te vermijden deed ik veel bewegingen niet meer. Een kennis van mij raadde het Rug Herstel Programma aan. Mijn klachten zijn razend snel verdwenen sinds ik deelneem aan het programma.”

Cor
“Aan huis gekluisterd door mijn hernia. Totdat ik een tip kreeg over het Rug Expertise netwerk. Geen moment spijt gehad. Dankzij de intensieve trainingen kon ik eindelijk weer vrij bewegen.”